Existují Montessori hračky

Často můžete narazit na pojem “Montessori hračky”. Ten je ale kolikrát používán jen proto, aby zaujal potenciálního zákazníka, protože vše „Montessori“ je vlastně hrozně trendy. Nad slovním spojením se tak pozastaví většinou jen ti, co se o Montessori pedagogiku opravdu zajímají. Existují vůbec Montessori hračky a jaký je rozdíl mezi Montessori pomůckami a Montessori hračkami? 

Asi se teď pousmíváte a říkáte si: „A co vy? Vy máte „Montessori hračky“ přímo v názvu.“ Na začátek bych proto ráda objasnila vznik spojení “Montessori” a “hračky” v názvu naší obchodní značky a našeho eshopu. Toto spojení není nahodilé ani neuvážené. Jelikož jsme si byli jisti, že chceme na českém trhu nabízet jak kvalitní Montessori pomůcky, tak smysluplné hračky, rozhodli jsme se pro spojení těchto dvou skupin a vznikl tak obchodní název “MontessoriHračky.cz”, s podtextem “Montessori pomůcky a hračky, které mají smysl”. Pokud u nás nakupujete, tak jistě víte, že jinde, než právě v našem obchodním názvu toto slovní spojení nenajdete.

Všeobecně je ale tento pojem bohužel často mylně používán ve spojení s hračkami, které by se měly nazývat spíše didaktickými, motorickými či smyslovými. Bohužel opravdu ne každá hračka, která je ze dřeva, podporuje samostatnost a dítě rozvíjí, je Montessori pomůckou. Na trhu je mnoho nádherných didaktických hraček, které sice vychází z některých Montessori principů, ale do Montessori tradičního kurikula nepatří. Což samozřejmě neznamená, že by neměly patřit do vašeho domova! Naopak! 

Věříme, že do dětského pokoje, či vašeho obýváku, zapadnou krásné jednoduché hračky z přírodních materiálů, s reálnou podobou, estetičností a svou funkčností. Hračky, které podpoří samostatnost vašich dětí, budou rozvíjet jejich kreativitu, smyslové vnímání, motoriku či jazykové schopnosti. Nemusíme je ale za každou cenu mylně nazývat Montessori. 

I když jsou tyto didaktické hračky bezpochyby přínosné pro rozvoj dítěte, v asociaci s pojmem Montessori používáme výhradně pojem “Montessori pomůcky”. Ty jsou dílem italské pedagožky Marie Montessori a pomáhají uspokojit a podpořit vývojové potřeby dítěte. Montessori pomůcky jsou součástí připraveného prostředí a jsou jasně specifikované Montessori kurikulem.

Hlavní principy Montessori pomůcek

  • celistvost
  • zabudovaná kontrola chyby
  • izolace vlastností
  • estetičnost
  • reálnost
  • smysluplnost a propojenost
  • podporují samostatnost a nezávislost
  • postupují od jednoduchého ke složitému a od konkrétního k abstraktnímu

Všechny Montessori pomůcky mají stanovené specifické parametry a je s nimi pracováno a zacházeno podle přesně daných postupů. Ve většině případů pak, pokud za sebou nemáte alespoň nějaký kurz, kde vás pracovat s pomůckami naučí, nestačí si nějakou pomůcku koupit a doufat, že budete vědět, jak na to. A protože jedním z našich důvodů, proč jsme se rozhodli dovážet Montessori pomůcky na český trh, bylo zpřístupnit je co největšímu počtu lidí, spustili jsme náš vlastní online Montessori kurz, který vás celou metodou Montessori provede a naučí vás vše potřebné z pohodlí domova. Rozhodně jej doporučujeme všem, kteří chtějí do Montessori světa více proniknout.

Závěrem bych ale chtěla poukázat na jedno. Ať už chcete vybírat z kategorie hraček, nebo z kategorie Montessori pomůcek, zaměřte se především na vaše dítě – v jaké vývojové fázi se nachází a co ho právě baví. Podpořte jeho vrozené dovednosti a co je nejdůležitější – vybírejte smysluplně!

Pokud byste potřebovali poradit, neváhejte nás kontaktovat na tel.: +420 776 499 527, nebo emailu: info@montessorihracky.cz.

Pomohl vám tento článek? Přejděte na další, nebo se přihlaste k odběru newsletteru a žádný vám už neuteče!

Jak na sensory play (smyslové hraní)

Sensory play je hravé učení, u kterého dítko zapojuje všechny své smysly, poznává různé textury, experimentuje s vůněmi, učí se rozlišovat barvy či tvary a rozvíjí svou kreativitu, fantazii ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
26 views

ReKrabice aneb Předcházíme vzniku odpadu

Nadchla nás myšlenka projektu, který, nejen že šetří naše lesy, ale zároveň předchází vzniku nového odpadu, který Zemi rozhodně nepřispívá ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
58 views

Top pomůcky a hračky pro děti s autismem

Práce s autistickými dětmi bývá mnohdy obrovskou výzvou, avšak díky vhodně zvoleným metodám a kvalitním pomůckám, či hračkám ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
193 views

Tipy na aktivity pro samostatné dítě

Rozlučte se s výmluvami a dejte stopku všem pochybnostem a překážkám. Pojďte do toho s námi právě teď. Vychovejte samostatné a nezávislé dítě. Máme pro vás tipy na aktivity ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
440 views

🌍 Oslavte s námi DEN ZEMĚ a nakupujte ekologické hračky PlanToys se slevou - 20 %.💙 Akce platí pouze do konce dubna!

Produkt přidán do seznamu přání