Průvodce pro vyčerpané matky

Je noc, děti spokojeně spí ve svých postýlkách a já … pláču. 

Dnešek neproběhl přesně tak, jak bych si představovala. Děti od rána “zlobily”, lítaly sem a tam, hádaly se a nevěděly roupama co dělat. A já, po celém dni, kdy jsem se nezastavila a nebyla schopna vystoupit z nekonečného kolotoče povinností, jsem prostě rupla a křičela na ně. Vím, že je to špatně a také vím, že se takto chovat nechci. Teď toho lituji a nejraději bych se zahrabala někam hodně hluboko.

Znáte tuto situaci? Tu chvíli, kdy sedíte nad sladce spícím dítkem, hladíte jej po vlasech a láskou zabalenou do smutku a lítosti byste ho nejraději vzbudila a znovu a znovu se omlouvala za své nezvládnuté emoce. Opakujete si scénář celého dne a přemýšlíte, jak se příště zachovat lépe a s větší grácií. 

Začalo to vlastně už ráno. Anežka na sebe u snídaně převrhla sklenku s džusem, Honzík si nechtěl čistit zoubky, oblékání oběma trvalo věčnost a v pokojíčku jako po výbuchu. Dopolední procházka byla snad za trest, děti stále, i přes napomínání, někde poletovaly, navzdory zákazu skákaly v kalužích a oblečení tak bylo nutné ihned hodit do pračky. To, že jídelní stůl zůstal po obědě jak po návštěvě čuňátek už jsem si vlastně zvykla. Je to tak každý den. No a odpoledne jen pokračovalo ve stejném stylu až do večera. V kombinaci s nekonečnou únavou toho na mě bylo až až a pomyslný pohár trpělivosti přetekl.

Zažila jste již někdy něco podobného? Věřte, že nejste jediná. Jste rodič. Mnoho maminek se, zejména v průběhu rodičovské dovolené, cítí vyhořele, vyčerpaně, vynervovaně a pochybuje o sebe samotné. Každá z nás si někdy prošla obdobím, kdy bylo všechno špatně, kdy nás dokázala rozladit úplná maličkost a my bychom nejraději utekly někam hodně daleko. Všechny jsme zažily dny, kdy jsme se cítily jako nejhorší matky na světě a říkaly si, kde jsme ve výchově udělaly chybu. 

Napadlo vás někdy, že zlobením děti volají o vaši pozornost? Věříte, že i vaše negativní reakce je pro dítko lepší, než žádná? Víte, že stačí málo k tomu, abyste byli doma všichni spokojení? 

Jak přivést klid do vaší domácnosti

Jak přivést klid do vaší domácnosti?

Jak zklidnit malé raubíře?

Jakým stylem komunikovat s dětmi různých věkových kategorií?

Jak si ulehčit a nebýt vyčerpaná?

Jak předejít vyhroceným situacím?

Jak děti naučit samostatnosti a nezávislosti?

Zapojte děti do svého života, do svých pro vás třeba nepříjemných povinností, komunikujte s nimi, naslouchejte jim a především jim dávejte najevo, že jste tu právě teď pro ně. Zní to hezky, ale jak na to v praxi? Nemusíte vymýšlet žádné složitosti. Nebojte se neúspěchu, ten totiž nepřijde. Poradíme vám, jak se nezbláznit a užít si roli maminky s úsměvem na rtech bez proplakaných nocí a jako bonus vychovat šťastné dítě. 

🔖Jarní výprodejová akce je tu! Nepropásněte SLEVY AŽ - 50 %🔥

Produkt přidán do seznamu přání