Jak na rozvoj logického myšlení u dětí

Logické myšlení. Cenná deviza, která není samozřejmostí a se kterou se bohužel nerodíme, naopak, kterou je nutné od útlého věku dítěte pečlivě a systematicky rozvíjet. Schopnost logicky uvažovat a umět řešit problémy dítěti výrazně ulehčí fungování nejen během let povinné školní docházky, ale bude ho doprovázet v celém životě. Jak tedy rozvíjet dětské logické myšlení nenásilnou a hlavně hravou formou? Už dávno totiž víme, že hra je pro děti tou nejpřirozenější cestou učení. Rozvoj jakékoliv schopnosti hrou je dlouhodobě nejefektivnější. Při společných hrách či práci s šikovně zvolenými pomůckami má dítě možnost zapojit všechny svoje smysly a to je pro dětské vnímání a rozvoj zásadní. 

Pojďme se tedy společně podívat na jednotlivé vývojové fáze a na hračky, které nám pomohou rozvíjet logické uvažování našich dětí.

Logické hraní pro menší děti

Určitě dobře znáte nikdy nekončící sled otázek s “Proč?”. Tady je třeba zachovat klidnou hlavu a projevit velké množství empatie a trpělivosti, protože naše chytré dítě jenom projevuje touhu po vědění. Mezi 2. a 3. rokem života dítě rozvíjí kognitivní schopnosti vytvářet základní logické souvislosti mezi jevy - začíná chápat, proč se některé věci dějí. Jedná se o přelomovou dovednost, která mu pomáhá získat mnohem komplexnější pochopení toho, jak svět kolem nás funguje. Přesto v tomto raném věku děti zakládají své myšlení a chápání světa spíše na tom, co vidí, než na logice. Proto je vhodné zaměřit se na výběr hraček a her, při kterých malé děti zapojí především své smysly.

nejmenší děti od 2 let zvládnou kombinování podle jednoduchých pravidel, ať už je to stavění podle předloh jako u Toys for life - Hra skládej květiny, nebo propojování Ozubených kol a puzzle, díky kterým děti trénují své mozečky, ale také procvičí jemnou motoriku a hmatové dovednosti. Hračky tohoto typu jsou mezi dětmi velmi oblíbené a rády se k nim vrací. Zhruba od 3 let můžete s dětmi přejít na jednoduché logické hry typu pexeso, domino nebo loto, v dnešní době existuje mnoho originálně zpracovaných produktů, které jen tak neomrzí. Můžete se také pustit do skládání puzzle s menším množstvím dílků, nebo nabídnout první hlavolamové hry ideálně z přírodního materiálu, jako je třeba Logická nasouvací hra Small Foot, která je na rozvoj logického myšlení jako dělaná. 

Logické hraní pro starší děti

Jak se dítě přehoupne do předškolního věku, mnohé v jeho vývoji se turbulentně změní. I myšlení. Kolem 5. a 6. roku děti začínají výrazněji chápat různé výzvy a problémy a aktivně hledají způsoby, jak je řešit. Začínají logicky uvažovat v tom pravém slova smyslu, k čemuž hojně využívají své verbální dovednosti. Učí se aplikovat teoretické znalosti na každodenní zkušenosti a dokážou uchovávat v mysli informace, aby je později využili. Většinu dětí logické hrátky baví, jen je potřeba vybrat ty správné, ty, které odpovídají jeho věku a jeho schopnostem. Předškolní děti už potřebují mnohem složitější výzvy v podobě různých skládaček, hlavolamů nebo třeba tangramu.

Máte hravé a soutěživé dítě? Existují logické hry, u kterých se pobaví (a zapotí) všechny věkové kategorie - doporučujeme například Hru s tvary - Shapes Up. Nebo trénujte třídění a seskupování za pomoci sady Vše o mě - karty rodinných aktivit. V souvislosti s logickým myšlením je nutné trénovat také paměť, pexeso není jen výsadou malých dětí, ba naopak. Předškolákům a školákům však nabízíme záludnější pexesa - ta, ve kterých se nehledají shodné páry, ale dvojice (někdy i trojice), které spolu nějak souvisí. Krásně zpracované je Logické pexeso povolání od GOKI. Díky kvalitnímu dřevěnému zpracování můžete využít i jako didaktickou pomůcku pro mladší sourozence. K rozvoji logického myšlení patří nevyhnutelně také řeč a celkově verbální dovednosti dítěte, na trhu je mnoho hraček a her, které obohacují slovní zásobu a také podněcují společnou diskuzi. Vztahové souvislosti hravou formou procvičíte díky Toys for Life Dokonči obrázek.

Logické hry s předlohami

Logické a hlavolamové hry jsou kapitolou samy pro sebe. Děti si vesměs rády lámou hlavy nad zapeklitými zadáními a snaží se přijít problémům na kloub. Většina z her je navíc zaměřená i na další oblasti vývoje dítěte - rozvíjejí prostorovou představivost, koordinaci oko - ruka, trpělivost a často i jemnou motoriku. Někdy také jednoduše potřebujeme, aby dítě pracovalo samostatně, proto mu můžeme nabídnout chytré hry pro jednoho hráče. Jsou k dostání v různých stupních obtížnosti, tudíž jsou vhodné pro všechny věkové kategorie. Logická dřevěná Skládačka Kostka od Goki určena dětem od tří let se může zdát na první pohled jednoduchá, ale uvidíte, jaké výzvy před vás 26 předloh postaví. Milovníkům labyrintů a posouvacích rébusů doporučujeme tento Logický labyrint od Small Foot. Tyto posunovací labyrinty založené na pohybech kolíků v drahách jsou navíc perfektní přípravou na správný úchop tužky.

Logické hry na cesty

Zabavit dítě na cestách je opravdové umění. Naštěstí už existuje opravdu mnoho cestovních her a hlavolamů, které nedovolí dítěti zažít nudu v autě. Většina cestovních her je kompaktních, ukrytých v malých šikovných krabičkách, které se vlezou do každého zavazadla. Ty nejlepší hry na cesty jsou navíc magnetické, tudíž se vám nikde nic nerozsype ani nepoztrácí. Promyšlené hry na cesty zaujmou děti a potrápí i dospělé, protože obsahují mnoho levelů obtížnosti. Od čtyř let můžete dětem nabídnout Magnetickou hru Moulin Roty - Na cestě. Rádi na cestách hrajete karetní hry, které podněcují i soutěživého ducha? Skvělou volbou je Karetní hra - Batanimo

Využijte společný čas s dětmi k logickému hraní. Vysvětlujte jim trpělivě zadání a užívejte si fyzickou blízkost. Ať už zvolíte hlavolamové hry pro jednoho hráče, nebo logické hry na principu pexesa, užijete si spoustu zábavy. A můžete si být jistí, že se tento společný čas nakonec bohatě vyplatí.

Jaké logické hry a hlavolamy jsou v oblibě u vás doma?

Nebo si nevíte rady a potřebujete poradit? Jsme tu pro vás na tel. čísle +420 776 499 527 nebo emailu info@montessorihracky.cz.

Pomohl vám tento článek? Přejděte na další, nebo se přihlaste k odběru newsletteru a žádný vám už neuteče!

Top pomůcky a hračky pro děti s autismem

Práce s autistickými dětmi bývá mnohdy obrovskou výzvou, avšak díky vhodně zvoleným metodám a kvalitním pomůckám, či hračkám ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
164 views

Tipy na aktivity pro samostatné dítě

Rozlučte se s výmluvami a dejte stopku všem pochybnostem a překážkám. Pojďte do toho s námi právě teď. Vychovejte samostatné a nezávislé dítě. Máme pro vás tipy na aktivity ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
412 views

Vaříme s dětmi

Nepořádek nejen na kuchyňské lince, ale i v okruhu pěti metrů od ní... Přitom to jde úplně jinak, hravě, zábavně a s myšlenkou, že v tuto chvíli dítěti dopřáváme pracovat na své samostatnosti ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
347 views

Tipy na hračky pro miminka

Jakou hračku dopřát miminku v období do 6 měsíců? Podpořte jeho smysly a psychomotorický vývoj a vybírejte z doporučených pomůcek a hraček pro miminko již od narození ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
1087 views

🔖Jarní výprodejová akce je tu! Nepropásněte SLEVY AŽ - 50 %🔥

Produkt přidán do seznamu přání