Co je a co není Montessori

Montessori pedagogika, jež vznikla na základě práce italské lékařky a pedagožky Marie Montessori, se zaměřuje na rozvoj dětí prostřednictvím svobodného učení a praktických zkušeností. V rámci této metody pak hrají klíčovou roli Montessori pomůcky, které podporují nejen radost z učení, ale i samostatnost, tvořivost a nezávislost.

V současné době však dochází k mnoha nejasnostem ohledně toho, co vlastně Montessori pomůcky jsou a co nikoli. Pojďme tomuto tématu nahlédnout “pod pokličku” a vyvarovat se tak nákupům všeho, co si na Montessori pouze hraje.

Hračky velmi často nesou punc “Montessori” jen z hlediska dobře vytvořené marketingové strategie. Ačkoliv je na trhu mnoho kvalitních a smysluplných hraček, které se inspirují Montessori pedagogikou, je třeba zvážit, zda označení “Montessori” u hraček odpovídá jejím principům. Ve většině případů tomu totiž tak není.

Je nutno podotknout, že Montessori pomůcky jsou navrženy tak, aby izolovaně rozvíjely vrozené dovednosti dítěte, a mají přesně stanovené parametry. Každá pomůcka je ve svém provedení velice jednoduchá a vždy podporuje rozvoj pouze jedné dovednosti, na kterou se dítě soustředí.

Kvalitní Montessori pomůcky jsou tedy především:

  • bezpečné a kvalitní (splňují všechny bezpečnostní a zdravotní standardy),
  • jednoduché a minimalistické,
  • respektující individuální přístup k dítěti,
  • motivující k samostatné práci,
  • vhodné pro vývojové potřeby daného věku dítěte,
  • podporující smyslové vnímání dítěte,
  • vyrobené z přírodních materiálů,
  • rozvíjející jednu konkrétní činnost,
  • umožňují kontrolu chyby.

Hračky, které se v přemíře objevují na trhu pod označením “Montessori”, jsou ve většině případů překombinované, což není pro dítě přínosem, ba naopak. Hračky, kde je zakomponováno příliš aktivit, zahlcují dítě. Jeho pozornost je roztříštěna, nedokáže se vědomě soustředit ani na jednu činnost a tím pádem se jeho dovednosti nerozvíjí plnohodnotně.

Hračky, které v žádném případě nejsou vyrobeny na základě Montessori principu jsou:

  • blikající a zvukové,
  • příliš složité a překombinované s mnoha nabízenými aktivitami,
  • ty, které při práci neumožňují svobodu volby.

Samozřejmě, že na trhu nalezneme spoustu smysluplných a pro děti velmi přínosných hraček, které mohou vycházet z Montessori principů, avšak neodpovídají standardům Montessori pomůcek, a proto bychom je neměli nazývat “Montessori”.

Proto především doporučujeme před nákupem vždy zvážit, nakolik může být určitý typ hračky přínosný pro vaše dítě. Nenechte se zlákat každou nabídkou a vybírejte hračky tak, aby byly kvalitní a co nejsmysluplnější pro přirozený vývoj dítěte.

Zaujalo vás dnešní téma a chtěli byste poradit s konkrétním výběrem pomůcek a hraček? Nebo doplnit více informací? Neváhejte se na nás obrátit na telefonním čísle +420776499527, nebo na email: info@montessorihracky.cz.

Pomohl vám tento článek? Přejděte na další, nebo se přihlaste k odběru newsletteru a žádný vám už neuteče!

Inspirujte se TOP produkty z našeho eshopu

Vybírejte TOP hračky a vzdělávací pomůcky z našeho e-shopu, které zaručeně udělají radost nejen dětem, ale i vám ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
35 views

Konec lžím: Co je a co není Montessori?

Hračky velmi často nesou punc “Montessori” jen z hlediska dobře vytvořené marketingové strategie. Ačkoliv je na trhu mnoho ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
82 views

Nejlepší samolepkové knížky pro děti

Samolepkování pomáhá nenásilně rozvíjet jemnou motoriku a koordinaci oko-ruka, posiluje koncentraci a schopnost soustředit se, podporuje tvůrčí myšlení, učí o různých tématech ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
856 views

Jak na sensory play (smyslové hraní)

Sensory play je hravé učení, u kterého dítko zapojuje všechny své smysly, poznává různé textury, experimentuje s vůněmi, učí se rozlišovat barvy či tvary a rozvíjí svou kreativitu, fantazii ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
3146 views

💚 Nakupujte smysluplně ty nejlepší hračky pro správný vývoj dítěte. Pouze nyní AKCE na dopravné již od 54 Kč! 🚛

Produkt přidán do seznamu přání