RECENZE - Kidedu Můj den

S příchodem miminka do naší rodiny plyne den tak nějak rychleji a zároveň hektičtěji. Stále někomu něco podávám, vysvětluji, odpovídám, připomínám, kontroluji nebo hlídám, aby každý z kluků plnil své povinnosti. A to jsou prázdniny. Od září čeká Matyho nástup do 1.třídy, Kubík půjde po dvou měsících opět do školky a doma mi zůstane pouze novorozený Vojtíšek.

Stále hledám systém, který by mi usnadnil věčné úkolování a vedl kluky k větší samostatnosti. Oba jsou šikovní, o co je požádám, to udělají, dovedou se o sebe postarat, vědí, jaké jsou základní denní situace a rozeznávají povinnosti všedních dnů od těch volných, víkendových. Jsou to ovšem kluci a co jim vysloveně nepřipomenu, to se nestane. Samozřejmě nechci být domácím diktátorem a s klukama k sobě přistupujeme s citem a vzájemným respektem, avšak ráda bych vytvořila alespoň základní řád a kluky tak nasměrovala k postupné nezávislosti a k důvěře v sebe samotné.

V otázce praktičnosti, komunikace a zvládání běžných denních úkolů s klukama není nejmenší problém. Doma pomáhají jak u mě v kuchyni, tak u tatínka v dílně a moc rádi trénují na různých aktivitách a pomůckách, které společně vyrábíme. Aktuálně teď často proplétáme a šněrujeme tkaničky jako průpravu do školy, nebo kombinujeme barevné odstíny. Velmi často se inspirujeme v DIY aktivitách k praktickému životu, kterých je plný internet. Stačí si jen vybrat a kluky tyto pomůcky i v jejich věku ještě stále baví. 

Hledáním různých možností usnadnění našeho dne a zklidnění mých nervů jsem objevila velmi zajímavou didaktickou hru Kidedu Můj den, jež má ve svém popisu hravě pomoci dětem samostatně zvládnout rutinní denní činnosti. O zábavnou formu mi šlo především, jelikož nikdo z nás nemá rád nudu a povinnosti v jednom. Vše je přece možné si nějakým způsobem zpříjemnit. 

Někdy, zejména po poledním spánku, má čerstvě čtyřletý Kubík problém zorientovat se, jaká část dne právě probíhá a bude následovat. To pak společně řešíme, co nás ještě čeká a nemine a jak vlastně den plyne. Jindy zase Maty zapomíná na stlaní postele, nebo úklid hraček, ale v jeho případě už je to spíše začínající lenost, první puberta a nezájem v jednom. Věřím, že s těmito kartičkami denní systém zvládneme zase o něco lépe a vyzrajeme i na neduhy malého prvňáčka. Rozhodla jsem se tedy tento kartičkový systém vyzkoušet a nejen že mě opravdu bavil, ale zaujal i oba kluky.

RECENZE - Kidedu Můj den

Kidedu Didaktická hra Můj den je vytvořena v podobě 20 pevných kartiček, znázorňujících typické denní činnosti dětí od spaní, přes čištění zubů nebo oblékání, až po úklid, tvoření či večeři. V sadě jsou zároveň 4 čisté kartičky na dokreslení libovolné denní situace v konkrétní domácnosti. Matymu tedy určitě dokreslím plnění školních úkolů a oběma chlapcům stlaní postele, či úklid myčky.

Všechny kartičky jsme si společně s klukama nejdříve prohlédli, pojmenovali denní situace a poté měli oni sami za úkol seřadit kartičky tak, jak jsou od rána zvyklí fungovat. K tomuto účelu jsou ke hře přiloženy praktické dřevěné stojánky, díky nimž se kartičky skvěle rovnají a jsou tak stále na očích. S velkou diskuzí a malým konfliktem mezi bratry, bez něhož se poslední dobou neobejde snad žádná společná aktivita, se vše podařilo a poté přišla řada na odebírání činností, které již byly pro dnešní den splněny. “Máte uklizený pokojíček a snědenou večeři? Výborně, můžete si tyto dvě kartičky schovat zpět do pytlíčku.” Tato akce kluky ohromně bavila. Kontrolovali, co již splnili a co je ještě čeká a s radostí si šli dokonce sami od sebe čistit zoubky.

Obrázky na kartičkách jsou krásně ilustrované, jednoznačné a zároveň lehce pochopitelné, tudíž práci s nimi zvládnou hravě i mladší děti. Výrobce Kidedu udává věk od 3 let. Dřevěný stojánek je rovněž moc hezky a kvalitně zpracovaný a díky němu tak mají kartičky své pevné místo.

My určitě vyzkoušíme ještě variantu s magnetickou tabulí, na kterou všichni vidíme a nezabíráme tak místo stojánkem. S kartičkami co nejdříve vyzkoušíme i další věci, třeba vyprávět příběhy v jasně daných souvislostech, vymýšlet si jména hlavních hrdinů, přiřazovat jim aktivity, které by měli vykonávat a povídat si tak o tom, k čemu jsou důležité a proč je děláme. To máme všichni moc rádi.

Hra Můj den u nás získala své pevné místo. Postupným odebíráním jednotlivých kartiček lze krásně vidět, co nás v průběhu dne ještě čeká a nemine. Kubík se hned lépe orientuje v tom, jaká část dne právě probíhá, a to i přes svůj odpolední spánek. Těší se na běžné činnosti a raduje se, když má splněno. Maty má zase stále na očích aktuální denní aktivity a odpadly nám tak otravné dohady o tom, co ho čeká a proč zrovna teď. Kluci si kartičky oblíbili, dokonce sami navrhli, jaké obrázky by se ještě daly přikreslit a práci s nimi si opravdu užívají bez odmlouvání, zbytečných průtahů a s nadšením splněného úkolu. 

Já jsem vděčná, že na trhu existuje něco tak snadného a zároveň geniálního v tom smyslu, že aktivita opravdu funguje a mě tak v roli maminky na plný úvazek ulehčí alespoň od stále se opakujících dotazů, či ranních nervů. V tom mi rozhodně pomohl i moc hezký článek o denních rutinách, jejich významu a užitku nejen pro děti. Jde o to si rutiny nejen správně naplánovat, ale vytrvat v nich, povídat si o nich a hlavně být důsledná. Doufám a pevně věřím, že bude náš systém v září již plně zaběhnutý a my budeme mít co nejusměvavější rána bez hektického “co mám dělat a proč”. 

Zaujalo vás didaktická hra Kidedu - Můj den a chtěli byste poradit, nebo doplnit více informací? Neváhejte se na nás obrátit na tel. +420 776 499 527, nebo na email: info@montessorihracky.cz.

Pomohl vám tento článek? Přejděte na další, nebo se přihlaste k odběru newsletteru a žádný vám už neuteče!

Top pomůcky a hračky pro děti s autismem

Práce s autistickými dětmi bývá mnohdy obrovskou výzvou, avšak díky vhodně zvoleným metodám a kvalitním pomůckám, či hračkám ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
165 views

Tipy na aktivity pro samostatné dítě

Rozlučte se s výmluvami a dejte stopku všem pochybnostem a překážkám. Pojďte do toho s námi právě teď. Vychovejte samostatné a nezávislé dítě. Máme pro vás tipy na aktivity ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
418 views

Vaříme s dětmi

Nepořádek nejen na kuchyňské lince, ale i v okruhu pěti metrů od ní... Přitom to jde úplně jinak, hravě, zábavně a s myšlenkou, že v tuto chvíli dítěti dopřáváme pracovat na své samostatnosti ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
352 views

Tipy na hračky pro miminka

Jakou hračku dopřát miminku v období do 6 měsíců? Podpořte jeho smysly a psychomotorický vývoj a vybírejte z doporučených pomůcek a hraček pro miminko již od narození ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
1097 views

🔖Jarní výprodejová akce je tu! Nepropásněte SLEVY AŽ - 50 %🔥

Produkt přidán do seznamu přání