RECENZE - PlanToys Balancující kaktus
Dnes jsem si pro vás připravila recenzi na velký balancující kaktus od značky PlanToys. Hračku, ale zároveň i rozvojovou pomůcku, jsem představovala svým dětem. Takže opravdu je vyzkoušená, jak jen to šlo.

Synovi je 3,5 roku a dceři 2 roky. Nicméně jako vždy berte věk pouze orientačně. Záleží na zájmu a schopnostech každého dítěte.

Nejprve bych ráda představila značku PlanToys, protože celý koncept této značky je mi velmi sympatický. Firma PlanToys, která vznikla na jihu Thajska, se totiž neohání kvalitní hračkou jen tak, ale opravdu takové hračky vyrábí. Hračky jsou vyráběné ze stromů kaučukovníků (to je velmi kvalitní dřevo), které již neprodukují latex a tím jsou pro místní farmáře takřka bezcenné. A zároveň dbá o to, aby za stromy byly vysazeny stromy nové. Veškerá výroba se snaží o maximální udržitelnost, šetření energiemi a je bezodpadová. To se opravdu málokdy vidí.

Barvy jsou na vodní bázi, takže jsou bez olova a jiných těžkých kovů. Pokud je potřeba lepidlo, tak je bez formaldehydů. Navíc všechny tištěné materiál (návody, obaly) jsou z recyklovaných papírů. Rozhodně bych toho mohla napsat ještě daleko víc, ale pro představu to určitě stačí. Takovéto hračky mi prostě dávají daleko větší smysl než nekvalitní blikající blbůstky, kterých je plné téměř každé hračkářství. Já tak nějak přirozeně tíhnu ke kvalitě nad kvantitou.

RECENZE - PlanToys Balancující kaktus

A teď už k samotnému kaktusu. Balancující kaktus je tvořen základnou a pak jednotlivými „výhonky“, které se jakoby zasouvají do připravených otvorů. Mají různé velikosti (délku, váhu, barvu) a cílem celé hry je umístit je všechny do základny nebo do sebe. Vytvořit kaktus, který drží stabilitu. Dítě si může hrát samo nebo může hrát víc hráčů dohromady. Maximálně 4 osoby. Jeden po druhém umísťují „výhonky“, a kdo umístí poslední součástku bez spadnutí kaktusu, vyhrává. Určitě vyzkoušejte všechny varianty.

Já nejprve kaktus ukazovala staršímu synovi (3,5 roku), který má hodně rád balanční hračky (například balanční kameny), takže jsem se mu přesně trefila do jeho gusta. Ani jsem nemusela dělat žádnou ukázku a přesně věděl, co má dělat. Taky mě hodně překvapil, že skoro bez zaváhání postavil stabilní kaktus se všemi součástkami. Nicméně pak začal experimentovat, co jak na sebe postavit. To se mi na takové hračce moc líbí, že je krásně variabilní a neexistuje jedna správná možnost.

RECENZE - PlanToys Balancující kaktus

Pak jsem samostatně ukazovala hračku i mladší dceři, které jsou momentálně 2 roky. Ona zrovna nemá moc trpělivosti, jak to tak bývá. Ale velkou část výhonků postavila, i když jí to sem tam spadlo. Teď už jí to jde výrazně lépe a hlavně ví, že to je schopná postavit. Možná jí to i pomůže zlepšit soustředění a trpělivost.

A proč takovou hračku dítěti vůbec nabízet?

Ačkoliv to možná na první pohled není tak jasné, tak to není jenom hračka, ale i užitečná pomůcka. Proto jsem vám sepsala pár bodů, proč je tato hračka pro děti užitečná.

  • Rozvoj motoriky - rozvoj jak jemné motoriky, tak hrubé, což má velký význam pro fyzický a psychický vývoj dětí. 

  • Koncentrace – dítě se musí soustředit, kam jakou součástku vloží, aby kaktus zůstal stabilní, což úzce souvisí s dalším bodem.

  • Logické myšlení – tak tento bod je podle mě naprosto jasný. Bez logického myšlení to prostě moc nejde.

  • Koordinace – musí zkoordinovat myšlenkové pochody s tím, co bude reálně dělat.

  • Poznávání fyzikálních jevů to možná působí přehnaně, ale děti svět teprve objevují, tak i pro nás naprosto jasné věci musí sami poznat a vyzkoušet

  • A další...

Já osobně, i podle hry dětí, bych kaktus doporučila všemi deseti, i když je dražší. Nicméně je to cena, která odpovídá kvalitě a smysluplnosti hračky. Nebála bych se, že o hračku budou děti jevit zájem jen chvilku, protože je opravdu úžasně variabilní. A ani nezabere příliš prostoru, pokud doma hračky rotujete.

Přeji hodně zábavy!

Maminka Lenka

Pokud byste potřebovali poradit nebo zjistit více informací, neváhejte se na nás obrátit na tel: +420 776 499 527 nebo na email: info@montessorihracky.cz.

Pomohl vám tento článek? Přejděte na další, nebo se přihlaste k odběru newsletteru a žádný vám už neuteče!

Jak na sensory play (smyslové hraní)

Sensory play je hravé učení, u kterého dítko zapojuje všechny své smysly, poznává různé textury, experimentuje s vůněmi, učí se rozlišovat barvy či tvary a rozvíjí svou kreativitu, fantazii ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
33 views

ReKrabice aneb Předcházíme vzniku odpadu

Nadchla nás myšlenka projektu, který, nejen že šetří naše lesy, ale zároveň předchází vzniku nového odpadu, který Zemi rozhodně nepřispívá ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
67 views

Top pomůcky a hračky pro děti s autismem

Práce s autistickými dětmi bývá mnohdy obrovskou výzvou, avšak díky vhodně zvoleným metodám a kvalitním pomůckám, či hračkám ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
198 views

Tipy na aktivity pro samostatné dítě

Rozlučte se s výmluvami a dejte stopku všem pochybnostem a překážkám. Pojďte do toho s námi právě teď. Vychovejte samostatné a nezávislé dítě. Máme pro vás tipy na aktivity ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
440 views

🌍 Oslavte s námi DEN ZEMĚ a nakupujte ekologické hračky PlanToys se slevou - 20 %.💙 Akce platí pouze do konce dubna!

Produkt přidán do seznamu přání