Možná právě řešíte doma něco podobného jako my. S mými dvěma dcerami, Domčou a Eliškou, ač mají mezi sebou větší věkový rozestup, často narážíme na stejná témata. Aktuálně jsou to emoce. U jedné je to úplně první objevování emočních stavů a u té druhé puberta.

Zvládání emočních výkyvů u malých i větších dětí přináší nejednu zátěžovou situaci. Pokud patříte, stejně jako my, mezi ty rodiče, kteří chtějí být připraveni a hledáte cestu, jak dětem pomoci přirozeně pochopit a rozpoznávat svoje emoce, kterých je celá řada - hněv, zloba, strach, odpor, štěstí, láska, smutek, naděje, zoufalství, radost, lítost, odpor, euforie, nuda, překvapenost, nenávist, ostuda, opovržení, rozpaky…, tak je dobré pomoci si hrou a začít pěkně postupně.

Emoce přichází nečekaně a mohou nás zcela pohltit a omezit, proto je účinnou metodou přípravná fáze v podobě hry. Nám bezpochyby pomohlo Pexeso - nálady od firmy PlanToys, které vám vydrží několik generací díky kvalitnímu zpracování, nadčasovému designu a všestrannému použití. Thajský výrobce ekologických hraček PlanToys pracuje pouze s kvalitním kaučukovým dřevem. Tento přírodní materiál je na pohmat velmi hladký a pro dětské ruce dokáže zajistit nenásilné propojení s opravdovou přírodou. Užité barvy jsou navíc organické - z výtažků bylin a jiných přírodnin a splňují náročné atesty pro prodej po celém světě. Takže přesně víte, co svému dítěti dáváte a ještě máte dobrý pocit z toho, že podpoříte firmu, která za to opravdu stojí.

Pojďme ale přímo na zmíněné pexeso. Jak celé vlastně funguje? Na pravidelných “půlkulatých kolečkách” jsou prolisy lidských tváří, které mají barevně vykreslené obrysy vlasů, obočí, očí, rtů a tváří. Mimické symboly ukazují různé úrovně emočního ladění. U poloviny emočních dvojic jsou výrazy ještě umocněny červenými, růžovými tvářemi nebo kapkami slz. Celé balení obsahuje kompletní sadu nálad, začínajících od těch pozitivních jako je být šťastný a spokojený, až po ty negativní jako je  být rozhněvaný a ustrašený.

U nás doma jsme našli hned 8 způsobů, jak PlanToys Pexeso - nálady využít!

  • Prozkoumávání koleček

Začali jsme tím, že jsme si s tou mladší, Domčou, hráli pouze se samotnými kolečky. Poznávali jsme je, skládali na sebe, roztáčeli je po podlaze a zkoumali po hmatu kvalitu dřeva.  Díky jejich půlkulatému designu se dětským prstíkům lehce otáčejí, protože je snadné je z jedné strany nadzvednout a lehce otočit.

  • Pexeso - barvy

Jako na další jsme se nepřímo vrhli na učení barev. Začali jsme přiřazováním dvou barevně shodných výrazů a barvy jsme pojmenovávali. Motivy lidských tváří vzbuzovali samozřejmě spoustu otázek, a my tak měli skvělou příležitost povídat si o nich a seznamovat se s prvními emocemi.

  • První pexeso

Pro podpoření kognitivních funkcí u malých dětí jsou pexesa velmi kvalitní pomůckou. Učí děti zapojovat paměť a zároveň jim jednoduchá pravidla pexesa ukazují, jak být trpělivým (když čekají na hru soupeře) a pečlivým (když mají vrátit zpět kolečka lícem dolů). U nás je právě tato jednoduchá hra tím správným prostředkem, jak navést základní emoční projevy, jako je radost v případě úspěchu, a zlobu, pokud se jim zrovna nedaří. Což vnímám jako skvělý způsob, jak názorně předvést reálnou situaci a učit se pojmenovat konkrétně, co se uvnitř nás v ten moment odehrává.

  • Přiřazování nálad k barevného kruhu

Hrací kolečka vyobrazují 12 základních emocí pomocí tradičních výrazů obličejového svalstva, tzv. mimiky. My jsme začali od červené barvy a postupovali ve směru hodinových ručiček, postupně jsme se seznámili s emocemi jako je hněv, hanba, znepokojení, překvapenost, obava, láska, radost, spokojenost, smutek, bolest, odpor a nuda. Pokaždé jsme se u znázorněné emoce zastavili a vysvětlili si, jaké pocity výraz doprovází.

  • Přiřazování nálad k barevného kruhu

Jistě si pamatujete, že každá emoce má svůj protiklad. I na to se nám hodila dřevěná kolečka s různými emočními stavy. Vybrala jsem vždy jeden výraz, ke kterému je možné přiřadit svůj protiklad, např. šťastný X smutný; znuděný X spokojený, a holky přiřazovaly protiklady. Najdete další kombinace?

  • Podpora výuky angličtiny

Pexeso jsme se s Eliškou snažili využít i k výuce angličtiny. Starším dětem totiž poskytne základní přehled slovní zásoby a podpoří je v popisování emočních stavů pomocí anglických výrazů. Popisování pocitů v angličtině je mnohem obtížnější, a tak jsme se opravdu museli zamýšlet nad správnou volbou slov.

Slovníček

Angry - Rozzlobený (barva: červená)

Ashamed - Stydlivý (barva: béžová)

Worried - Ustrašený (barva: hnědá)

Surprised - Překvapený (barva: hořčicová)

Afraid - Bojácný (barva: žlutá)

Amazed - Ohromený (barva: světle zelená)

Happy - Šťastný (barva: hrášková zelená)

Satisfied - Spokojený (barva: tmavě zelená)

Sad - Smutný (barva: modrá)

Hurt - Raněný (barva: tyrkysová)

Disgusted - Znechucený (barva: fialová)

Bored - Znuděný (barva: růžová)

  • Divadlo - předvádění

Sami cítíte, že některé nálady dokážete popsat snadněji než jiné. Skvělým pomocníkem při hře nám bylo hledání konkrétních rodinných zážitků a povídání si s dětmi o tom, co v danou chvíli prožívaly. Spoustu skvělé zábavy jsme zažili, když jsme se snažili dané emoční výrazy napodobit.

  • Když potřebujeme pomoc

Nikdy by mě nenapadlo, že objevíme další možnost, jak pexeso využít, ale zjistila jsem, že je to jednoduše pomůcka bez rozdílu věku, která pomáhá dospělým i dětem ukazovat na emoce, které neznají, nebo se teprve učí pojmenovat. A hlavně pomáhá ve chvílích, kdy se stydíme o svých pocitech mluvit. Velkým uměním je porozumět vlastním pocitům a dokázat usměrňovat své jednání během obtížných a nepříjemně prožívaných situací. Emoce mají mnoho tváří příjemných, ale i nepříjemných a často zcela nevysvětlitelných. Zkusme se jimi nenechat ovládat a naučit to i svoje děti.

PlanToys Pexeso - Nálady mě jednoduše ohromilo nejen svým kvalitním zpracováním, které jsem si okamžitě zamilovala, ale i variabilitou využití a jeho promyšleností, a proto ho vnímám jako hodnotného pomocníka, ke kterému se budeme s rodinou vždy rádi vracet.

Pomohl vám tento článek? Přejděte na další, nebo se přihlaste k odběru newsletteru a žádný vám už neuteče!

Top pomůcky a hračky pro děti s autismem

Práce s autistickými dětmi bývá mnohdy obrovskou výzvou, avšak díky vhodně zvoleným metodám a kvalitním pomůckám, či hračkám ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
164 views

Tipy na aktivity pro samostatné dítě

Rozlučte se s výmluvami a dejte stopku všem pochybnostem a překážkám. Pojďte do toho s námi právě teď. Vychovejte samostatné a nezávislé dítě. Máme pro vás tipy na aktivity ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
414 views

Vaříme s dětmi

Nepořádek nejen na kuchyňské lince, ale i v okruhu pěti metrů od ní... Přitom to jde úplně jinak, hravě, zábavně a s myšlenkou, že v tuto chvíli dítěti dopřáváme pracovat na své samostatnosti ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
351 views

Tipy na hračky pro miminka

Jakou hračku dopřát miminku v období do 6 měsíců? Podpořte jeho smysly a psychomotorický vývoj a vybírejte z doporučených pomůcek a hraček pro miminko již od narození ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
1091 views

🔖Jarní výprodejová akce je tu! Nepropásněte SLEVY AŽ - 50 %🔥

Produkt přidán do seznamu přání