Recenze - Slepička - Vývojové vrstvené puzzle GOKI

Jakmile potřebuji kluky zklidnit od věčného stavění bunkrů, a převrácení tak celého bytu vzhůru nohama, skákání z postele, vymýšlení her, při nichž se nikdy nesedí a od neustálého pošťuchování, burácivého řevu a provokatérství, které končí brekem, sáhnu po pastelkách, nebo puzzle.

K vyklidnění atmosféry dochází prakticky ihned a kluky přemýšlení u skládání puzzle velmi baví, ačkoliv po něm sami téměř nikdy nesáhnou. 

Není puzzle jako puzzle

Puzzle pořizujeme vždy v klasickém formátu a pokaždé je to otázka chvilky, než se z jednotlivých dílků stane celistvý obrázek. Ať už jde o předškoláka Matěje a těžších výběrů obrázků v kombinaci s menšími dílky, nebo o téměř čtyřletého Jakuba s lehčími obrázky, vždy se postupným zkoušením, spojeným s občasným vztekáním oba zdárně doberou k cíli. Dnes jsem pro ně vybrala puzzle, které je pro nás všechny zcela nové, a to puzzle vícevrstvé.

Vývojové vrstvené puzzle s motivem slepičky, z dílny známé a ověřené značky GOKI nabízí dřevěné obrázky hned ve čtyřech vrstvách a ukazuje tak proces, jak se z bílého vajíčka vyklube žluté kuřátko, které si pochutnává na zelené travičce a vyroste pak v krásnou, velkou, kropenatou slepičku. Vzhledem k tomu, že je jaro v plném proudu, tak toto puzzle tematicky zapadá a s klukama tak mohu navázat na naše povídání o probouzení přírody, o mláďátkách a krásách jarní vůně světa kolem nás. Jaro obecně nabízí prostor pro mnoho nápadů nejen na povídání a hry, ale také na tvoření, u kterého se děti dostanou do úplně jiného světa plného možností, barev a splněných snů své obrovské fantazie. 

Recenze - Slepička - Vývojové vrstvené puzzle GOKI

Tipy na jarní aktivity

Kluci tvoří moc rádi, jakmile za nimi přijdu s nápadem, co společně zrealizujeme, dobrovolně nechají akčního hraní a nadšeně se přidávají. Jarní aktivity jsou obsahem mnoha webů, za nás doporučuji již vyzkoušené aktivity, které vyráběly jiné maminky a pochlubily se s nimi na blogu montessorikurz.cz a jsou určené jak pro malé, nebo i větší děti. Jelikož máme doma aktuálně šestiletého Matyho, předškolní aktivity s tématem hmyzu vyhledáváme ve velkém. Životní cykly zvířat a rostlin, stejně jako toto puzzle s motivem slepičky, bývají motivem mnoha aktivit a vzdělávacích pomůcek pro děti. Podle mého názoru určitě není potřeba vše složitě shánět po obchodech a kupovat za mnohdy vysoké částky, ale většinou si poradím s tím, co doma naleznu dle inspirace z tvořivých časopisů, internetu a nebo knih plných nápadů. Doporučuji vyzkoušet tyto skvělé nápady na tvoření s životními cykly.

Vraťme se ale k puzzle slepičky.

Snadné i těžší skládání

Toto vrstvené puzzle jsem si nejdříve vyzkoušela sama, abych byla připravená na případnou pozdější pomoc Matymu a Kubovi. Sesypala jsem všechny dílky dohromady a podle přiložených obrázků jednotlivých vrstev jsem se pokoušela puzzle sestavit. Musím říct, že napoprvé není tento postup zrovna tím nejjednodušším a tedy pro děti ideálním. Mnohem lepší je rozdělit puzzle na čtyři samostatné hromádky a vyzkoušet tak stavění postupně, dle vrstev.

Stejně tak jsem toto puzzle představila klukům. Nejdříve využili první z hromádek a postupně se dobírali k dalším. Samozřejmě se postupem času, kdy děti ví, co skládají, nabízí varianta úplného sesypání dílků a vytvoření tak celého procesu zase o kousek složitějším. Věřím, že se k němu v nejbližší době u obou kluků dostaneme.

Recenze - Slepička - Vývojové vrstvené puzzle GOKI

Skvělá aktivita i pro malé raubíře

Krásné obrázky na dřevěných dílcích děti motivují ke skládání. Zvědavost a motivace k sestavení ne pouze jednoho, ale rovnou čtyř obrázků byla pro kluky výzvou. Výzvou, kterou zdárně zdolali. 

Kuba podle očekávání nejdříve přemýšlel, jak k sobě obrázky přikládat, jelikož dílky nevypadají jako klasické puzzle se zapadajícími, symetrickými částmi, ale jsou to pouhé výřezy z obrázku, které však k sobě krásně padnou. Každopádně byla otázka chvilky, než si Kubík princip uvědomil a sestavil tak první obrázek vajíčka bez větší pomoci sám. Postupným zkoušením a natáčením jednotlivých dílků poté postupně sestavil líhnoucí se kuřátko, větší kuřátko i dospělou slepičku. Samozřejmě, na jeho žádost, u skládání nesměl nikdo pomáhat a radit a já hrdě musím říct, že to opravdu nebylo potřeba. Výsledné obrázky vždy pyšně předvedl, popsal proces, který bude následovat a pokračoval dál. 

U staršího Matěje jsem neměla strach, že by něco nezvládl. Klasické puzzle skládá levou zadní, dokáže se soustředit a přemýšlet. Ačkoliv je to trošku nervák, zvládl všechny části v rekordním čase sestavit a u toho povídat o tom, jak vzniká nový život. Musím říct, že mě oba kluci příjemně překvapili. Rozčilování neproběhlo, ba naopak se povzbuzovali a přemýšleli, kam se kterým dílkem. Puzzle je bavilo a ve finále se pohádali, kdo kdy bude skládat.

Slepička - vývojové vrstvené puzzle GOKI

  • Puzzle má celkem 44 díly.
  • Rozměry: 20 × 20 × 1,5 cm.
  • Firma Goki se zaměřuje na ekologické hračky z přírodního dřeva bez chemického ošetření.
  • Hračky jsou vyvíjené ve spolupráci s vysokými školami a studenty pedagogických fakult.

Toto vývojové vrstvené puzzle mohu jen doporučit. Nejen že je výborné na soustředění a získání tak většího klidu dětí, ale zároveň rozvíjí koordinaci, představivost, prostorové myšlení či motivuje k rozšiřování slovní zásoby malých dětí. Díky krásným obrázkům můžete během hry, nebo v mezičase mezi jednotlivými vrstvami zapojit povídání o životním cyklu, o zvucích, jež slepička a kuřátka vydávají a nebo o vztahu rodiče a dítěte, které slepička s kuřátkem symbolizují. Za nás je tato aktivita ideální pro klidnou část odpoledne, kdy je třeba načerpat síly na další řádění a vymýšlení lumpáren. 

V nabídce najdete i další motivy vrstvených puzzle. Děti moc baví vrstvené puzzle s životním cyklem žáby, vrstvé puzzle s proměnou motýla nebo vrstvené puzzle znázorňující růst stromu ze semínka.

Zaujalo vás puzzle a potřebujete vědět více informací? Neváhejte se na nás obrátit na tel. +420 776 499 527 nebo na emailu info@montessorihracky.cz. Jsme tu pro vás!

Pomohl vám tento článek? Přejděte na další, nebo se přihlaste k odběru newsletteru a žádný vám už neuteče!

Top pomůcky a hračky pro děti s autismem

Práce s autistickými dětmi bývá mnohdy obrovskou výzvou, avšak díky vhodně zvoleným metodám a kvalitním pomůckám, či hračkám ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
8 views

Tipy na aktivity pro samostatné dítě

Rozlučte se s výmluvami a dejte stopku všem pochybnostem a překážkám. Pojďte do toho s námi právě teď. Vychovejte samostatné a nezávislé dítě. Máme pro vás tipy na aktivity ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
285 views

Vaříme s dětmi

Nepořádek nejen na kuchyňské lince, ale i v okruhu pěti metrů od ní... Přitom to jde úplně jinak, hravě, zábavně a s myšlenkou, že v tuto chvíli dítěti dopřáváme pracovat na své samostatnosti ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
272 views

Tipy na hračky pro miminka

Jakou hračku dopřát miminku v období do 6 měsíců? Podpořte jeho smysly a psychomotorický vývoj a vybírejte z doporučených pomůcek a hraček pro miminko již od narození ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
994 views

🔖Jarní výprodejová akce je tu! Nepropásněte SLEVY AŽ - 50 %🔥

Produkt přidán do seznamu přání