RECENZE - Vůně světa SentoSphere
Jak sezvat celou rodinu dohromady alespoň na část pracovního, vyčerpávajícího dne a užít si tak společně strávený čas ve smíchu, legraci a pohodě? Jak si o víkendu spolu s dětmi užít legraci bez velkého plánování? Tutovkou jsou pro nás společenské hry, u kterých se bez nějakých křečí, pošťuchování, či sledování času bavíme opravdu všichni. 

Společenské hry milujeme

Kluci jsou nyní ve věku, kdy se u nás rodinné hry hrají ve velkém. Od klasických deskovek typu Člověče nezlob se, přes pohybové a předváděcí hry, až po pexesa a karty, vše hrajeme s vervou a chutí vyhrát a radujeme se z vlastních, i cizích úspěchů. V tomto směru tedy mladší členové rodiny ještě pokulhávají a někdy se vzteku neubrání, i to však ke hře patří a kluci se postupně učí se svými emocemi krásně pracovat. Moc ráda pozoruji jejich vývoj, jak ve hře a přijímání proher dozrávají a dokonce si někdy vzájemně gratulují k vítězství. 

Pro naše společné rodinné chvíle jsem tentokrát vybrala na pohled velmi lákavou hru francouzské značky Sentosphere, Vůně světa. Krásné balení není jediným lákadlem této společenské hry, motivuje mne rovněž možnost zažít ve hře něco jiného, než házet kostkou, nebo postupovat figurkami vpřed po hrací ploše. Dnes půjde o smysly, konkrétně o čich. 

RECENZE - Vůně světa SentoSphere
  • Jak na hru?

Hra pro malé i velké je vhodná již od 4 let věku a naráz ji může hrát až 5 hráčů. Podmínky tedy naše rodina splňuje a my tak můžeme vyrazit do světa vůní této zajímavé a provoněné hry. A jaký je cíl hry? Zvítězit samozřejmě, a to trnitou cestou přiřazování malých, voňavých difuzérů k hracím kartám. Na pravidla nic složitého, a to velmi oceňuji, protože zdlouhavé vysvětlování naše malé hráče od hraní mnohdy odrazuje a nudí. 

V pevné krabici je pro hráče připraveno celkem 5 kartonových kartiček a na každé z nich je namalováno 6 obrázků, znázorňujících různé vůně. Na obrázcích je zároveň pro snadnou identifikaci uvedeno číslo, popisek v angličtině a francouzštině a všechny tyto údaje jsou rovněž zapsány na spodní straně každého z difuzéru. Lehce tak můžeme informace párovat a získat tak odpověď na to, jak úspěšní ve hře jsme. Difuzérů, představujících vůni ovoce, květin, bylinek a nebo třeba ohně či sušenky, je logicky 30. Velmi oceňuji, že i přes to, že je hra francouzská, návod ke hře je dodáván i v českém jazyce a není tak třeba složitého překládání.

RECENZE - Vůně světa SentoSphere

Každý z hráčů dostane na začátku hry hrací kartu s obrázky rozličných vůní, které jsou snadno i hůře rozpoznatelné. První z hráčů si náhodně vybere jeden z difuzérů a pokouší se jej správně přiřadit ke své hrací kartě. Pokud vůni nemůže identifikovat, nebo pokud na jeho kartě zrovna tato vůně není, odkládá ji a hraje další hráč. Vyhrává ten, kdo kompletně vyplní svou hrací kartu správnými vůněmi.

Před samotnou hrou doporučuji jednotlivé difuzéry s dětmi projít, aby věděly, co mohou od jednotlivých vůní očekávat a co budou vlastně hledat. Postupně jsme si tedy všichni přivoněli k maličkým krabičkám, což samo o sobě byla pro předškoláka Matyho a čtyřletého Kubíka velká zábava, a po krátké pauze a uvolnění nosu jsme mohli začít hrát. 

  • Cítíte něco?

Každý z nás si vybral jednu hrací kartu a po povinném “kámen - nůžky - papír” o to, kdo začne, jsme se postupně střídali v očichávání difuzérů. Některé vůně jsme identifikovali hned. Citron, vanilku nebo oříšky jsme hravě zvládli, ale jindy bylo opravdu těžké přijít na správnou odpověď. Věřím, že při několikátém opakování hry je to snazší a snazší. My jsme po první hře lehce obměnili pravidla, všichni čtyři jsme zkoušeli danou vůni a kdo se strefil do správné odpovědi, připsal si bod. Je jen na vás, jakým stylem budete hru hrát, hlavní je se bavit. 

RECENZE - Vůně světa SentoSphere

Hra bez konfliktů, vyřvávání, která upřímně bavila dospělé i děti, zaplnila naše líné sobotní dopoledne. Oba kluci se opravdu snažili a přemýšleli nad jednotlivými vůněmi, radovali se z poznávání a zajímali se o vůně, které neznali. Povídali jsme si, ukazovali, smáli se. Zkrátka jsme si společnou hru a čas jen pro nás krásně užili. A o to jde především.

SentoSphere Vůně světa

  • Vůně obsažené v balení: eukalyptus, meloun, vanilka, houba, konvalinka, fialka, levandule, kokos, grapefruit, jablko, lískový ořech, bylinky, banán, růže, máte, ananas, sušenka, moře, jahoda, pomeranč, zimolez, borovice, meruňka, černý rybíz, med, citron, dřevo, oheň, pomerančový květ, fenykl, mýdlo.
  • 30 difuzérů s vůněmi.
  • 5 ilustrovaných hracích desek.

Určitě jsme Vůně světa nehráli naposledy. Hned odpoledne se oba kluci chlubili kamarádům, jakou úžasnou a speciální hru doma mají, takže věřím, že i v nich zanechala velmi pozitivní emoce a touhu po opakování. 

Zaujala vás hra Vůně světa a potřebujete vědět více informací? Neváhejte se na nás obrátit na tel. +420 776 499 527 nebo na emailu info@montessorihracky.cz. Jsme tu pro vás!

Pomohl vám tento článek? Přejděte na další, nebo se přihlaste k odběru newsletteru a žádný vám už neuteče!

Jak na sensory play (smyslové hraní)

Sensory play je hravé učení, u kterého dítko zapojuje všechny své smysly, poznává různé textury, experimentuje s vůněmi, učí se rozlišovat barvy či tvary a rozvíjí svou kreativitu, fantazii ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
35 views

ReKrabice aneb Předcházíme vzniku odpadu

Nadchla nás myšlenka projektu, který, nejen že šetří naše lesy, ale zároveň předchází vzniku nového odpadu, který Zemi rozhodně nepřispívá ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
70 views

Top pomůcky a hračky pro děti s autismem

Práce s autistickými dětmi bývá mnohdy obrovskou výzvou, avšak díky vhodně zvoleným metodám a kvalitním pomůckám, či hračkám ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
199 views

Tipy na aktivity pro samostatné dítě

Rozlučte se s výmluvami a dejte stopku všem pochybnostem a překážkám. Pojďte do toho s námi právě teď. Vychovejte samostatné a nezávislé dítě. Máme pro vás tipy na aktivity ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
440 views

🌍 Oslavte s námi DEN ZEMĚ a nakupujte ekologické hračky PlanToys se slevou - 20 %.💙 Akce platí pouze do konce dubna!

Produkt přidán do seznamu přání