Téma emocí nás provází celý život. Nejen u dětí, ale i u nás dospělých přicházejí chvíle, kdy se učíme zvládat své emoční projevy. Právě úloha rodiče je jednou z největších zatěžkávacích zkoušek. Samotné nás často překvapí, jak automaticky plní emocí reagujeme i kvůli rozlité sklenici vody, a až s odstupem času si říkáme, že to příště musíme zvládnout s klidem a lépe, protože to nechceme přenášet na naše děti. Oproti nim máme totiž jednu obrovskou výhodu, umíme naše emoce rozpoznat, pojmenovat a pracovat s nimi. Sebereflexe je úžasná věc! Vžijme se ale do malého dítěte, které se často ocitá pod návalem emoční tsunami, v které se nevyzná a neví, jak s ní naložit.

Jak pomoci dětem rozpoznat své emoce a lépe s nimi pracovat?

Velmi často nám může pomoci správný výběr hračky.

Hračky zaměřené speciálně na poznávání emocí

Abychom vám trochu ulehčili orientaci, rozdělili jsme hračky do několika skupin. První skupinou jsou hry a hračky zaměřené na rozpoznávání emočních stavů a jejich pojmenování. Skvělé jsou MyMoo Textilní pexeso – emoce nebo PlanToys Pexeso – Nálady.  Tyto hračky seznamují dítě prostřednictvím obrázků s různými emočními projevy jako je smích, pláč, vztek, údiv, křik, stud atd. S dítětem můžete jednotlivé obrázky emocí přiřazovat, řadit, pojmenovávat, a hlavně mluvit o tom, jak se cítíme. Výborné jsou ale také pomůcky, které představují tematické situace doprovázené různými emočními projevy. My vřele doporučujeme Kidedu Mé emoce – Komunikační karty. Ty pomáhají dětem snáze vidět emoce v každodenních situacích, pochopit princip příčiny a následku našeho jednání a neméně potřebné vymezení hranic.

Činnosti podporující trpělivost a soustředění

Další skupinou jsou hry, které podporují v dětech soustředění a rozvíjí v nich trpělivost. Ta je tolik potřebná pro umění podívat se na situaci s odstupem, nevynucovat si věci a zvládat lépe chvíle, kdy se nám něco nepovede. Mezi takové hry můžeme zařadit balanční hračky, které jsou založeny na principu klidné ruky a rozvahy. Z naší nabídky bychom vám doporučili oblíbeného Goki – Balančního delfína.

Děti neskutečně baví dělat činnosti, které vidí u svých nejbližších. Navíc se většinou jedná o činnosti plné koncentrace. Kdo z nás nemá v kuchyni malého pomocníka, že? Podpořme jejich touhu po vaření krásnou sadou receptů pro nejmenší od firmy Poketo – Děti vaří. Myslete na to, že chceme dětem poskytnout prostor v jejich rozvoji. Nechme je, ať tvoří samy. Pomáhejme jen v tu chvíli, pokud o to budeme požádáni.

Máte-li v oblibě kreativní tvoření, skvělou volbou pro procvičení trpělivosti jsou i sady na tvoření. My jsme se zcela zamilovali do pískování. Chce to opravdu velké soustředění, ale výsledek stojí za to. Úžasné je například Pískování mandalek značky Mandalky pro děti. U nejmenších dětí doporučujeme jednoduché navlékání korálků. Korálky od firmy PlanToys jsou svou velikostí uzpůsobeny potřebám nejmenších dětí tak, aby zaručovaly, že navlékání opravdu zvládnou a nebyly frustrované. Skvělou výhodou těchto činností je, že dítě trénuje nejen trpělivost a soustředění, ale i procvičení jemné motoriky prstů a zápěstí.

Hrajme s dětmi společenské hry

Společné hraní her může být nejen úžasnou zábavou, ale bývá kolikrát doprovázeno nepříjemnými emočními projevy v případě, že se nedaří. Nevyhýbejme se těmto chvílím jen proto, že víte, že vaše dítě neumí prohrávat, a chcete tak předejít křiku. Naopak si užívejte hraní her, a pokud takové situace přijdou, mluvte o nich. Pokuste se být trpěliví i vy, ustaňte na chvíli v hraní a mluvte s dítětem nejen o jeho pocitech, ale o pocitech všech zúčastněných. Dejte prostor této situaci a jakmile bude vše v pořádku, vraťte se zpět do hry.

Pokud hledáte inspiraci na nějakou pěknou hru do vaší sbírky, pro vaše nejmenší doporučujeme krásně ilustrované Bingo od firmy Bigjigs Toys Ltd., pro starší děti pak Hru smyslů a reflexů od firmy SenteSphere, která nabízí unikátní sbírku her založenou na rozvoji smyslových vjemů. Speciální doporučení si od nás však zaslouží hra o důležitých hodnotách a vzájemném respektu mezi lidmi od firmy 4 bambini Vadí nevadí aneb Nejsme všichni stejní.

Rozvíjejte emoce prostřednictvím knížek

Proč je důležité dětem číst knížky, si řekneme v některém z našich dalších článků. Nyní se zaměříme na knížky, které pomáhají dětem orientovat se v emocích a jsou skvělým základem, který nám pomáhá s dětmi o emocích začít mluvit. Pokud pravidelně čtete svým dětem před spaním knížky, máte skvěle nakročeno. Postačí jen správný výběr titulů. Pro velmi malé děti (ale máme zkušenost, že baví i ty starší a nás samotné) doporučujeme pohádky na dobrou noc od firmy Synergie. My jsme si právě oblíbili Nové pohádky kouzelné lucerny, ale všechny z této edice mají jedno společné – jsou plné krásných příběhů, závěrečného poučení a vysvětlení. Máme zkušenost, že nejlepší je vždy jeden příběh na jeden večer, aby byl prostor si společně o příběhu ještě popovídat.

Pokud byste svým dětem rádi vysvětlili, jak fungují emoce z hlediska chemie, ale jste na to stejně jako my zcela krátcí, nebo jednoduše chcete příručku, která vám pomůže provést děti světem emocí, pak musíme zcela bezostyšně vyzdvihnout knížku Moje emoce. Najdete v ní více než 100 aktivit, které doprovází emoce, ale i návody na to, jak dát emoce najevo, když nevíme, jak na to.

Ať už si vyberete jakoukoliv cestu, myslete především na to, že rozpoznávání emocí je pro dítě důležité i z toho důvodu, že pochopení sebe sama pomáhá k rozvoji empatie. Netrestejte své děti za emoční projevy, které se vám nelíbí, naopak se snažte o všem mluvit tak, aby situaci dítě pochopilo a příště zvládlo. Stejně tak, jako se tomu učíme my sami.

Přeji hodně štěstí!

Pomohl vám tento článek? Přejděte na další, nebo se přihlaste k odběru newsletteru a žádný vám už neuteče!

Top pomůcky a hračky pro děti s autismem

Práce s autistickými dětmi bývá mnohdy obrovskou výzvou, avšak díky vhodně zvoleným metodám a kvalitním pomůckám, či hračkám ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
12 views

Tipy na aktivity pro samostatné dítě

Rozlučte se s výmluvami a dejte stopku všem pochybnostem a překážkám. Pojďte do toho s námi právě teď. Vychovejte samostatné a nezávislé dítě. Máme pro vás tipy na aktivity ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
288 views

Vaříme s dětmi

Nepořádek nejen na kuchyňské lince, ale i v okruhu pěti metrů od ní... Přitom to jde úplně jinak, hravě, zábavně a s myšlenkou, že v tuto chvíli dítěti dopřáváme pracovat na své samostatnosti ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
274 views

Tipy na hračky pro miminka

Jakou hračku dopřát miminku v období do 6 měsíců? Podpořte jeho smysly a psychomotorický vývoj a vybírejte z doporučených pomůcek a hraček pro miminko již od narození ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
999 views

🔖Jarní výprodejová akce je tu! Nepropásněte SLEVY AŽ - 50 %🔥

Produkt přidán do seznamu přání