Kreativní tvoření pro nejmenší

Máte doma ani ne dvouleťáka a možná si myslíte, že máte ještě dost času začít s ním něco kreativně vytvářet. Že vaše dítě nemá trpělivost? Že ještě neumí nakreslit pořádný kruh natožpak náznak postavy? Že ještě nedokáže správně držet v ruce pastelku? Připadá vám, že o nějaké tvoření nemá váš potomek žádný zájem? Možná jste jen zvolili špatný postup a je potřeba jít na to od lesa. Děti v sobě už kolem prvních narozenin objevují kreativního ducha a silně touží něco vytvářet. My bychom je v této nesmírně důležité aktivitě měli podpořit výběrem těch správných a bezpečných výtvarných a tvořivých pomůcek.

Málokterý rodič si totiž už v tomto raném věku dítěte uvědomí, že tvoření není zdaleka jen o podpoře dětské fantazie, ale šikovně zvolenými aktivitami u dětí rozvíjíme stejnou měrou také manuální zručnost a jemnou motoriku. Začněte proto s kreativním tvořením co nejdříve a věřte, že si nakonec tento společně strávený čas užijete beze stresu a s pocitem dobře odvedené práce.

Kreslení a malování pro malé umělce

V kreativním vývoji našich dětí je nejpřirozenější začít s malováním a kreslením. Obvykle pořídíme barevné fixy a třpytivé pastelky, dítěti podstrčíme čtvrtku a čekáme na jeho umělecká díla. Avšak se špatně zvolenými pastelkami, voskovkami nebo štětci se bude dítě jen trápit. Musíme myslet především na ergonomii výtvarných pomůcek - u pastelek je to “trojúhelníkový” tvar pro snadný úchop. Z grafomotorického hlediska je však ideální začít se speciálně tvarovanými voskovkami jako jsou třeba tyto Kytičkové voskovky pro nejmenší značky Djeco. Díky nim se dítě naučí tzv. špetkový úchop, který je nezbytný pro následné správné držení tužky. Děti s těmito voskovkami kreslí naprosto přirozeně a rády i díky opravdu sytým odstínům. Pokud se z nějakého důvodu bojíte pustit svého malého umělce k vodovkám, máme pro vás praktický tip - existují malířské štětce pro nejmenší, do kterých se nalije voda a ta se postupně uvolňuje - vyhnete se tak nebezpečné manipulaci s kelímky plnými barevné vody. Ideální varianta pro malování vodou je také sada s obrázkovou knížkou Kouzelné omalovány, kterou můžete využít opakovaně.

Jednoduché razítkování, modelování a vykrajování

Pokud si vaše dítě zatím nenašlo cestu k malování nebo kreslení, neházejte flintu do žita. Existuje tolik výtvarných a kreativních činností, do kterých se jistě zamiluje. Velice jednoduchá aktivita, kde je bez větší námahy vidět okamžitý a efektní výsledek, je razítkování. Proto jej malé děti tolik vyhledávají, za pár minut mají hotové umělecké dílo, které navíc mohou použít k dalšímu tvoření - narazítkované tvary mohou vybarvovat, vystřihovat a následně lepit. Bezkonkurenčně nejlepší razítka pro nejmenší děti na trhu jsou sady Stampo Baby. Masivní ergonomická razítka se zvířecími motivy, opravdu velká razítkovací poduška, jednoduše omyvatelná a zdravotně nezávadná barva - to je sen všech dětí i jejich rodičů. Práci s těmito skvělými razítky zvládne už roční dítě. A je ještě jedna snadná kreativní aktivita, která zaručeně zaujme i velmi malé děti, a to je modelování. Tvoření z modelíny je hravé, rozvíjí jemnou motoriku dítěte a navíc má i uklidňující schopnosti. Moderní hmoty jsou lehké, netoxické, nemastné. Nejmenší umělci zůstanou u barevných placek a hadů, ti starší už mohou využít různé válečky a vykrajovací nástroje - např. Razítka se vzory zvířat.

Činnosti s papírem pro nejmenší kreativce

Děsí vás představa malého dítěte s nůžkami v ruce? Když zvolíte ty správné, nemusíte mít žádné obavy. Existují i nůžky pro nejmenší a jsou opravdu bezpečné - mají zaoblené a chráněné konce, snadno se rozevírají. Při správném zacházení a za dohledu dospělého dítě brzy zvládne nůžky ovládat a můžete společně začít stříhat dlouhé proužky papíru na malé kousky, což je oblíbená aktivita dvouletých dětí. Zkušenější dítka už mohou sáhnout po kreativním sešitě Stříhej papír, kde si zábavnou formou osvojí další techniky stříhání a zdokonalí se v jemné motorice. Ve výborně zpracované sérii pracovních sešitů Kumon objevíte i jiné činnosti s papírem pro nejmenší, jako je třeba skládání, lepení nebo spojování.

Prošívání a provlékání na jemnou motoriku

Jestli máte pocit, že potřebujete s dítětem více zapracovat na jemné motorice, aby například lépe zvládalo “špetkový” úchop, doporučujeme kreativní aktivity typu navlékání a prošívání. Je vhodné začít jednoduchými navlékacími hračkami, třeba těmito velkými dřevěnými korálky, nebo korálky ve tvaru zvířátek nebo dopravních prostředků. Jsou k nim k dispozici šňůrky podobné tkaničkám, aby byla manipulace snadná a dobře zvládnutelná. Navlékání korálků na provázky je nejen kreativní zábavou, ale rozvíjí u dítěte motorické dovednosti, koordinaci oko-ruka, je také šikovnou pomůckou pro rozeznávání barev a základních tvarů. Až dítě s přehledem zvládne navlékat korálky na provázek, můžete přejít na prošívací pomůcky a hračky, které fungují na podobném principu, ale jsou už pro děti větší výzvou. Pro začátečníky bychom zvolili jednoduchá prošívací zvířata z džungle, tvary jsou velké, jsou vyrobené ze dřeva a dětem se s nimi dobře pracuje. Provlékáním dítě zapracuje na schopnostech koncentrace, zlepší se v jemné motorice a natrénuje zmiňovaný špetkový úchop. Nebo vyzkoušejte skládání mozaikových obrázků, které děti úžasně baví a plní stejnou funkci.

Nebojte se pustit kreativitu k vám domů. Připravené bezpečné prostředí a správně zvolené ergonomické pomůcky vám zaručí, že si společné tvoření užijete i s těmi nejmenšími dětmi.

Pokud máte nějaké dotazy k produktům, nebo se potřebujete poradit, neváhejte nás kontaktovat na tel.: +420 776 499 527 nebo emailu: info@montessorihracky.cz.

Pomohl vám tento článek? Přejděte na další, nebo se přihlaste k odběru newsletteru a žádný vám už neuteče!

Top pomůcky a hračky pro děti s autismem

Práce s autistickými dětmi bývá mnohdy obrovskou výzvou, avšak díky vhodně zvoleným metodám a kvalitním pomůckám, či hračkám ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
164 views

Tipy na aktivity pro samostatné dítě

Rozlučte se s výmluvami a dejte stopku všem pochybnostem a překážkám. Pojďte do toho s námi právě teď. Vychovejte samostatné a nezávislé dítě. Máme pro vás tipy na aktivity ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
412 views

Vaříme s dětmi

Nepořádek nejen na kuchyňské lince, ale i v okruhu pěti metrů od ní... Přitom to jde úplně jinak, hravě, zábavně a s myšlenkou, že v tuto chvíli dítěti dopřáváme pracovat na své samostatnosti ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
347 views

Tipy na hračky pro miminka

Jakou hračku dopřát miminku v období do 6 měsíců? Podpořte jeho smysly a psychomotorický vývoj a vybírejte z doporučených pomůcek a hraček pro miminko již od narození ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
1087 views

🔖Jarní výprodejová akce je tu! Nepropásněte SLEVY AŽ - 50 %🔥

Produkt přidán do seznamu přání