Jak vést děti k ekologickému smýšlení

Téma ekologie, životního prostředí a ochrany naší planety je v dnešní době mezi populací zmiňováno stále častěji. A je to jedině dobře. Kdy je však ten správný čas začít dětem vštěpovat důležitost čistého životního prostředí a celkově je vést ke správnému ekologickému smýšlení?

Jistě se mnou budete souhlasit, že je ideální, když bude celý tento proces pro děti zábavným, nenásilným a především hravým. Děti se učí rychle, ať už pozorováním a napodobováním, nebo zážitky, které v nich podpoří stále větší a větší zájem o svět kolem nich. Na trhu je v současné chvíli k dispozici nepřeberné množství různých pomůcek, knih a hraček, které děti při svém objevování ocení a zajisté využijí. Pojďme se společně podívat pod pokličku některých z nich.

U nejmenších dětí, u kterých všichni známe období “já sám” je ideální začít péčí o sebe a své okolí, což dopodrobna popisujeme v jednom z našich předcházejících článků. Ať už preferujete styl Montessori výchovy, nebo ne, důležité je dětem poskytnout připravené prostředí, díky němuž mohou odstartovat své ekologické aktivity a bezpečně a zcela přirozeně tak započnou svůj ekologický rozvoj.

Knihy pro malé i velké

Kde začít? Mezi pravidelnou četbu klasických pohádek, či povídacích leporel zahrňte do své knihovny i knihy o přírodě a ekologii. Zhruba od 3 let věku si s dětmi můžete povídat o ročních obdobích, o jejich významu pro přírodu a o tom, co je pro každé období typické a důležité. V Mojí první knize o ročních obdobích bude dítko zároveň lepit samolepky a vybarvovat, což podnítí jeho zájem o dané téma. O přírodě a její ochraně si zábavnou formou můžete povídat s hrdiny knížky Kouzelné čtení - Člověk a příroda, další z vydařených zvukových, interaktivních knih, určené pro malé přírodovědce kolem šestého roku věku. K čemu je potřeba voda a jak pečovat o krajinu kolem nás? 

Pokud patří vaše ratolesti mezi milovníky odklápěcích okének, kniha Jak to funguje v přírodě je pro ně tou správnou volbou. Tato knížka vás provede počasím, koloběhem vody a odpoví na otázky jak příroda jako celek funguje. Pro akční dětské hrdiny, jejich rodiče, či pedagogy je jako šitá na míru kniha Blbinky a bláto, díky níž se dozvíte, jak se venku projevovat svobodně, přirozeně, ale samozřejmě se vší úctou k životu v přírodě.

Pomůcky pro práci na zahradě

Děti rády pomáhají, respektive rády napodobují rodiče při “dospělácké” práci, a je jedno, zda je to doma, nebo na zahradě. Využijte toho a zapojte je do dění na vaší zahrádce. Ať už se jedná o klíčení semínek , pomoc při hrabání listí s praktickým Mini koštětem, kypření a svozu nové půdy, kde přijde malým pomocníkům vhod Kolečko se zahradním náčiním, nebo si vyberete pěstování bylinkové zahrádky s pomocí Kufříku malého zahradníka plného náčiní a semínek k výsadbě, či Sady pro sadbu rostlin. Praktickou formou se toho děti naučí daleko více, než pouhou teorií. A prostoru k povídání, vysvětlování a nenásilnému učení je u těchto činností více než dost.

Pozorování a pokusy

Pozorovat, co je běžně našim očím skryto, mají děti moc rády. Stanou se tak z nich malí průzkumníci a badatelé, kteří ocení krásy a fascinující poklady světa přírody, objevitelé a ochránci všeho, co pouhým okem nevidíme, ale k životu na naší planetě potřebujeme. Ideální pro tento druh zábavy je Pozorovací kompostér, díky němuž je možné pozorovat celý dekompoziční proces od začátku až do konce, nebo Mikroskop set s přiblížením 50x až 600x pro větší děti od 8 let, které tak mohou sledovat vše od buněk až po krystaly a to jasně a bez zkreslení. Děti školou povinné ocení rovněž model Řezu rostlinnou buňkou, který využijí v hodinách přírodních věd a hravě se tak naučí jednotlivé části fascinující buňky. A že už vaše ratolesti všechno ví a všechno znají? Vyzkoušejte spolu s nimi skvělou vědeckou sadu Bláznivá vědecká laboratoř - Mladý trosečník, zaměřenou na situace týkající se přežití v přírodě, jako sestavování slunečních hodin, rozdělání ohně bez sirek, či vytvoření kompasu.

Pomůcky do přírody

Při procházkách a cestách za dobrodružstvím, až už v lese, parcích, či v zeleném okolí domova je skvělé zastavit se, pozorovat, povídat si a vnímat tak krásy kolem nás. Děti rády objevují, a to nejlépe hmatem a sbíráním všeho nového a dosud nepoznaného. Je to nepostradatelný a ve vývoji dítěte zcela normální stav. Podpořit tak malé objevitele můžete například Lupou ve tvaru listu a nebo praktickou a oblíbenou Dózou na brouky se zabudovaným zvětšovacím sklem. Opravdu vychytaná je Sada pro průzkumníky, v které najdete kromě dózy i síťku, kterou se hmyz mnohem lépe chytá, pak stačí použít pinzetu a opatrně broučka přemístit do dózy a zapsat poznámky na přiloženou tabulku.

Že mají vaše děti v oblibě více květiny? Určitě ocení Lis na květiny, díky němuž mohou mít své nalezené listy, či květy rostlin stále při ruce a v krásném, pozorovatelném stavu i v období zimy a sychravého počasí.

Ať už si vyberete jakoukoliv formu vzdělávání se o naší planetě, určitě to ve vašich dětech zanechá důležitou stopu. Vštěpujme dětem nepostradatelnost přírody a důležitost ekologického chování již od prvních krůčků a ony nám tuto snahu záhy vrátí díky svým láskyplným a smysluplným činnostem.

Pokud byste potřebovali zjistit více informací o produktech nebo se poradit, neváhejte nás kontaktovat na tel. +420 776 499 527, nebo na email: info@montessorihracky.cz.

Pomohl vám tento článek? Přejděte na další, nebo se přihlaste k odběru newsletteru a žádný vám už neuteče!

Jak na sensory play (smyslové hraní)

Sensory play je hravé učení, u kterého dítko zapojuje všechny své smysly, poznává různé textury, experimentuje s vůněmi, učí se rozlišovat barvy či tvary a rozvíjí svou kreativitu, fantazii ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
22 views

ReKrabice aneb Předcházíme vzniku odpadu

Nadchla nás myšlenka projektu, který, nejen že šetří naše lesy, ale zároveň předchází vzniku nového odpadu, který Zemi rozhodně nepřispívá ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
37 views

Top pomůcky a hračky pro děti s autismem

Práce s autistickými dětmi bývá mnohdy obrovskou výzvou, avšak díky vhodně zvoleným metodám a kvalitním pomůckám, či hračkám ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
187 views

Tipy na aktivity pro samostatné dítě

Rozlučte se s výmluvami a dejte stopku všem pochybnostem a překážkám. Pojďte do toho s námi právě teď. Vychovejte samostatné a nezávislé dítě. Máme pro vás tipy na aktivity ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
437 views

🌍 Oslavte s námi DEN ZEMĚ a nakupujte ekologické hračky PlanToys se slevou - 20 %.💙 Akce platí pouze do konce dubna!

Produkt přidán do seznamu přání