Kniha Absorbující mysl byla vydána v roce 1949,  40 let poté, co realizovala první mezinárodní kurz pro učitele a tři roky před její smrtí. Je poslední knihou, ve které vysvětluje svou filosofii a pedagogickou metodologii.

Vychází z přednášek, které Dr. Montessori prezentovala na výcvikovém kurzu v Indii, kde byla internována v průběhu druhé světové války. Je velmi zajímavé, že až na sklonku svého života se více zabývala tím nejranějším obdobím dítěte. Kdyby neměla možnost pobývat tak dlouho právě v Indii, kde byla součástí široké komunity, a tak měla možnost pozorovat každodenní život těch nejmenších. Těžko říci, zdali by její myšlenky šly právě tímto směrem.

Název knihy je již dnes celosvětovým fenoménem pro její teorii raného dětského vývoje. Charakterizuje nejdůležitější vývojovou fázi dítěte v jeho prvních šesti letech.

Měla by to být povinná četba pro všechny, kteří chtějí Montessori myšlenkám a celé filosofii porozumět hlouběji; pro všechny, kteří chtějí pochopit celostní vývoj dítěte z pohledu Dr. Montessori. Nejedná se ale o praktického průvodce Montessori pomůckami, neříká vám, co máte dělat, ani vám nedá konkrétní tipy na aktivity (i když některé jsou samozřejmě zmíněny), je to kniha spíše filosofická

Takže pro unavené rodiče to asi nebude ta pravá kniha na noční stolek. Je to spíše kniha pro chvíle, kdy jste schopni být otevřeným a vnímavým čtenářem. V takové chvíli vám zcela jistě otevře oči a přiměje vás dívat se jinak na děti, dětství a celou společnost.  Poukazuje na to, co je tak špatného na obvyklých, mainstreamových postojích, a zároveň na úžasný potenciál toho, co se může stát, když začnete věci vidět jinak a poté je i jinak realizovat.

Pamatuji si, když jsem knihu četla před 16 lety poprvé, byla jsem ve stádiu zamilovávání se do celého systému. Hltala jsem každou větu, každou stránku. I když jsem některé musela číst i vícekrát, abych myšlenku správně pochopila.

Dnes je obsah knihy ještě více aktuální. Při jeho čtení si totiž uvědomíte, jaké mýty kolem „Montessori“ se v poslední době tvoří. Jak se z tohoto pojmu stala spíše obchodní značka, zneužívaná pro všemožné hračky, než pedagogický a metodologický přístup. Montessori pedagogika totiž není jen o pomůckách a nádherných dětských pokojíčcích, i když chápu, že fotky a videa na Instagramu jsou pro rodiče velmi inspirující a lákavé. Je to celostní přístup k dítěti, transformace nás dospělých, je to životní postoj vycházející z vědomé přípravy dospělého, z jeho hlubokých poznatků dětského vývoje, potřebách a psychologie. Pokud vás tento základ Montessori filosofie zajímá, je knížka přesně pro vás.

Absorbující mysl totiž rozhodně není knihou jen pro pedagogy, je neuvěřitelně důležitým dílem i pro rodiče. I když nepopírám, že některé pasáže mohou být obtížnější z hlediska terminologie a opakující se pasáží.

Kniha obsahuje 28 kapitol a má dohromady 293 stran. Je to jediná kniha, kde se Marie Montessori zabývá nejen raným dětstvím, ale také embryologií. Je však potřeba vzít v potaz, že v té době vědy, jako právě embryologie či psychologie byly teprve na počátku. O to více je obdivuhodné, na co vše Dr. Montessori díky svému vzdělání a umění pozorování přišla.

Montessori, jak je jejím častým zvykem, v textech porovnává člověka s jinými živočichy. Její znalosti ze světa biologie či ekologie jsou obdivuhodné. Její květnatý jazyk vás vtáhne do jejích myšlenek a možná se, stejně jako já, přistihnete, že si některé věty musíte opsat a používat je jako citáty, které by si měl přečíst každý.

V knize Montessori popisuje jednotlivá vývojová období dítěte. Zabývá se také důležitostí vývoje jazyka a pohybu. Právě na učení se svému mateřskému jazyku je krásně vidět, jak absorbující mysl dítěte doopravdy funguje, jak lehce a přirozeně se dítě svůj jazyk naučí jen tím, že s ním přichází do interakce, že v něm je a žije.

Maria Montessori (1870–1952) byla všestranná italská pedagožka, filosofka a vědkyně. Je známa především svými novými pedagogickými metodami. Vystudovala medicínu, filosofii a psychologii, zabývala se antropologií, biologií a pedagogikou.

Kniha obsahuje tři velmi zásadní diagramy, jimiž Maria Montessori ilustruje vývoj dítěte. V knize je najdete v černobílé verzi, zde v sekci Další informace jsou pak ke stažení v plné velikosti a v barvě.

Co je v dnešní době a převážně ve školství aktuální, je jak učitelé neumí pracovat s chybou, ať už vlastní nebo dítěte. V tradičním školství je chyba něco, co je v popředí, na co poukazujeme, na co vždy jako první upozorníme. Bohužel ale v negativním slova smyslu. 

Montessori práce s chybou je založena na úplně opačném pohledu, stejně tak postoj dospělých k dětem, kdy jim do jejich činnosti zbytečně nezasahujeme a nevyrušujeme je v jejich soustředění.  

To je jen malý výčet moudrostí, které kniha obsahuje.

Celý obsah knihy je vlastně oslavou raného dětství, oslavou nového života, oslavou každého dne, kdy se dítě učí novým dovednostem. Nabádá nás, jako učitele či rodiče, že vzdělávání musí začít již v době narození. 

Kéž vám tato kniha přinese užitek na vaší cestě, ať už pedagogické či rodičovské. Ať vám pomůže změnit názory a postoje ke vzdělávání a zůstane vám hluboký a trvalý respekt k životu a odkazu učení Dr.  Marie Montessori. 

Zaujalo vás dnešní téma a chtěli byste poradit nebo doplnit více informací? Na Montessori pomůcky jsme odborníci, proto se na nás neváhejte obrátit na telefonním čísle +420776499527, nebo na email: info@montessorihracky.cz.

Pomohl vám tento článek? Přejděte na další, nebo se přihlaste k odběru newsletteru a žádný vám už neuteče!

Top pomůcky a hračky pro děti s autismem

Práce s autistickými dětmi bývá mnohdy obrovskou výzvou, avšak díky vhodně zvoleným metodám a kvalitním pomůckám, či hračkám ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
9 views

Tipy na aktivity pro samostatné dítě

Rozlučte se s výmluvami a dejte stopku všem pochybnostem a překážkám. Pojďte do toho s námi právě teď. Vychovejte samostatné a nezávislé dítě. Máme pro vás tipy na aktivity ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
286 views

Vaříme s dětmi

Nepořádek nejen na kuchyňské lince, ale i v okruhu pěti metrů od ní... Přitom to jde úplně jinak, hravě, zábavně a s myšlenkou, že v tuto chvíli dítěti dopřáváme pracovat na své samostatnosti ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
272 views

Tipy na hračky pro miminka

Jakou hračku dopřát miminku v období do 6 měsíců? Podpořte jeho smysly a psychomotorický vývoj a vybírejte z doporučených pomůcek a hraček pro miminko již od narození ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
998 views

🔖Jarní výprodejová akce je tu! Nepropásněte SLEVY AŽ - 50 %🔥

Produkt přidán do seznamu přání