Jak si představujete vědce? Mně díky pohádkám vyvstane na mysli obrázek brýlatého prošedivělého muže, zapáleného do svých badatelských experimentů. Všude kolem něj jsou vystavené baňky s lektvary, odevšad vychází dým, v celé laboratoři je patrný chaos a především touha objevit něco nového. 

Ne že bych doma měla nedostatek chaosu a že bych prahla po dýmu ve svém obýváku, ale rozhodla jsem se mým synům dopřát ten pocit, kdy “z ničeho vznikne něco”, radost z objevu a podařeného díla a chuť zkoumat, přemýšlet a bádat, proč je tohle zrovna takhle. Byla jsem si jistá, že s tímto druhem aktivity u šestiletého Matyho a čtyřletého Kubíka zaboduji. Ve své zahradní kuchyňce pravidelně míchají lektvary, zkoušejí přidávat, ubírat a měnit konzistenci i barvy svých výtvorů, často mi pomáhají v kuchyni se zpracováním těst na oblíbené moučníky a hodně jejich her “na jako” bývá dost často spojených s lektvary a čarováním.

Na trhu existuje spoustu úžasných sad s experimenty pro chlapce i dívky, pro malé i větší šikuly s finančním rozmezím od přijatelných částek až po ty nepřijatelné ani s přivřeným okem. Hledala jsem takovou sadu, která kluky něco naučí, která bude bezpečná, srozumitelná, zábavná a také finančně nenáročná. Na první pohled mne zaujala série Bláznivých vědeckých laboratoří, která v sobě zahrnuje více experimentálních sad z různých témat, obsahuje návody v českém jazyce, nestojí půlku mého rodičovského příspěvku a zdá se být na první pohled psaná milou a srozumitelnou řečí. Vědecká sada pro malé badatele - Barevná laboratoř zněla jako zábavně strávený čas nad zkumavkami, lektvary a pokusy, přesně určenými pro naše dva kluky. 

Co v sadě naleznete?

Tato zajímavá sada australské značky The Purple Cow, jež je určena dětem od 4 let věku, a to samozřejmě za dohledu dospělé osoby, je zaměřena na experimenty s barvami. Balení obsahuje laboratorní nářadí v podobě tří testovacích zkumavek a tří pipet, zmrzlinová dřívka, 2 nafukovací balónky a barevné tablety k rozpuštění ve vodě. K některým pokusům jsou pak zapotřebí věci, které každý z nás běžně nalezne v domácnosti (sůl, sklenice vody, papír, mycí prostředek, mléko, lepenka či šlehačka). Přiložený návod je k dispozici jak v anglickém jazyce, tak i v českém, což rozhodně u pokusů vidím jako velké plus. Kromě pravidel manipulování s látkami a informací pro děti i dospělé je každá strana návodu věnována jednomu pokusu, kde jsou zobrazeny i názorné fotografie. Pročteno máme, jdeme na to.

Míchání barev

Bylo mi jasné, že začneme pokusem, který se věnuje míchání barev, jelikož doma často malujeme vodovkami a temperami a pokaždé zkoušíme vymýšlet nové odstíny barev. Na tento pokus jsme si připravili barevné vodní roztoky, sklenici mléka, jež by měla pomoci k vytvoření jasnějších barev, pipety a zkumavky. Ačkoliv jsou kluci velmi divocí, u činností, kde je zapotřebí klidu a soustředění, se dokáží uklidnit, zpozornět a skvěle vnímat. Ani dnes tomu nebylo jinak. Ihned pochopili, jak se zachází s pipetami a míchali barvy, zjemňovali jejich odstíny, prokapávali je mlékem a vždy byli nesmírně šťastní, když vykouzlili novou hezkou barvu. Vše šlo skvěle a Maty s Kubou se ihned dostali do svých rolí čarodějů a vědců, takže u tohoto pokusu vydrželi sedět opravdu dlouho. O barvách jsme spolu hovořili, předváděli jsme je jeden druhému a vymýšleli, co by se nám z daných odstínů líbilo nakreslit.

Barevnou laboratoř mohu opravdu doporučit. Vše jsme ihned pochopili, pomůcky jsme měli v sadě a samotné míchání barev není nijak zdlouhavá a tedy nudná činnost. Jediné, co by se nám hodilo, je více pipet a více zkumavek, jelikož k očekávané hádce o nástroje samozřejmě došlo. Ještě že je třetí, nejmenší bráška ještě miminko. Laboratorní nářadí je snadno omyvatelné a připravené téměř hned k dalšímu použití. Není tedy co vytknout. Už se těšíme na další z pokusů. 

Rodinná firma The Purple Cow vznikla v roce 2000 v Austrálii, v současné době působí v USA a v Izraeli a centrální sklad dodává výrobky do více než 30 zemí světa.

The Purple Cow hračky navrhuje, vyvíjí a vyrábí podle nejpřísnějších požadavků dětí. Snaží se vyrábět hračky atraktivní, rozšiřující obzory a zvědavost dětí, ale především hračky zábavné.

Mám radost, když se kluci pro něco nadchnou, když dokáží spolupracovat jeden s druhým a když se u dané aktivity zároveň učí něco nového. Moc ráda jsem s nimi strávila vědátorské odpoledne a opět jsem si potvrdila, jak skvělé a šikovné syny mám. 

Zaujalo vás dnešní téma a chtěli byste poradit nebo doplnit více informací? Neváhejte se na nás obrátit na telefonním čísle +420 776 499 527, nebo na email: info@montessorihracky.cz.

Pomohl vám tento článek? Přejděte na další, nebo se přihlaste k odběru newsletteru a žádný vám už neuteče!

Nejlepší samolepkové knížky pro děti

Samolepkování pomáhá nenásilně rozvíjet jemnou motoriku a koordinaci oko-ruka, posiluje koncentraci a schopnost soustředit se, podporuje tvůrčí myšlení, učí o různých tématech ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
661 views

Jak na sensory play (smyslové hraní)

Sensory play je hravé učení, u kterého dítko zapojuje všechny své smysly, poznává různé textury, experimentuje s vůněmi, učí se rozlišovat barvy či tvary a rozvíjí svou kreativitu, fantazii ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
2777 views

ReKrabice aneb Předcházíme vzniku odpadu

Nadchla nás myšlenka projektu, který, nejen že šetří naše lesy, ale zároveň předchází vzniku nového odpadu, který Zemi rozhodně nepřispívá ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
704 views

Top pomůcky a hračky pro děti s autismem

Práce s autistickými dětmi bývá mnohdy obrovskou výzvou, avšak díky vhodně zvoleným metodám a kvalitním pomůckám, či hračkám ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
1645 views
Produkt přidán do seznamu přání