Kosmická výchova podle Montessori

Ač se to může na první pohled zdát, Montessori pojem kosmická výchova se zdaleka netočí jenom kolem vesmíru jako takového. Maria Montessori brala „kosmos“ jako všechno, co nás obklopuje. Slovo kosmos pochází z řečtiny a znamená řád, pořádek. Nic na světě neexistuje náhodně, všechno má své místo a svůj smysl, vše je vzájemně propojené. Podobně se na to díval i Jan Amos Komenský, ten také vnímal svět jako souvislost věcí mezi sebou, které dohromady tvoří jednotný celek.

Smysl kosmické výchovy

Kosmická výchova je velice široká disciplína, jejíž prostřednictvím dítě poznává nejen vlastní já, ale také samostatně objevuje svět kolem sebe. Poznává svou rodinu, nejbližší prostředí, ve kterém žije, své město, svou zemi, planetu i sluneční soustavu. Uvědoměním si vzájemných vztahů dokáže dítě lépe pochopit roli jedince v nekonečném pojetí vesmíru.

Dítě v rámci kosmické výchovy objevuje okolnosti vzniku života na Zemi, seznamuje se s tématem evoluce, učí se historii. Na řadu přichází také určování času. Dítě hlouběji proniká do života rostlin a živočichů. Témata biologie a zoologie jsou během školní docházky součástí právě kosmické výchovy a podrobně jsme jej zpracovali do samostatného článku na blogu. Všechny informace získané z okruhu kosmické výchovy pomohou dítěti snáze pochopit řád světa a objevit v něm své vlastní pevné místo.

Všeobjímající kosmická výchova

Kosmická výchova v sobě zahrnuje témata prvouky, vlastivědy, přírodovědy, zeměpisu, přírodopisu a dějepisu, později i fyziky a chemie. Součástí jsou také dovednosti pohybové, hudební, výtvarné a patří sem samozřejmě i témata společenská.

Ponořte se do historie

V Montessori nejde o dějepis v podobě letopočtů a vyjmenovávání panovníků. Historie zkoumá jednoduše plynutí času. Děti si musí uvědomit především svoji osobní historii, proto se v Montessori třídách s radostí pracuje s narozeninami dětí. Vytváříme osobní časové osy, aby byl i pro děti patrný vývoj.

Montessori pomůcky z oblasti historie se soustřeďují především na téma evoluce a vznik života na naší planetě. Jedná se o velmi dlouhé období, které je (nejen) pro děti vyloženě nepředstavitelné.

Abychom si tuto časovou osu nějak vizualizovali, využíváme v Montessori pedagogice černou stuhu. Černá stuha je dlouhý pruh černého plátna navinutý na dřevěném kolíku a v Montessori školách se využívá k nejrůznějším aktivitám. Můžete s dětmi vytvářet časové osy a znázorňovat tak různé historické periody. Oblíbenou aktivitou je umísťování figurek zvířat na tuto časovou osu — tím se děti lépe přenesou v čase a zažijí evoluci téměř na vlastní kůži.

Vyrazte do vesmíru

Vesmír je pro většinu dětí fascinující téma a obecně se mu velmi rády věnují. Zajímá je, jak to ve vesmíru vypadá a jak to v něm funguje. A právě kosmická výchova pomáhá dětem pochopit umístění Země v rámci sluneční soustavy a celého vesmíru.

Montessori pomůcky jsou reálné, proto dítě odmala získává představu o vzdálenostech mezi planetami a Sluncem a také o velikostech a podobách jednotlivých planet. Pro názornost můžete pořídit některý z modelů sluneční soustavy. Pokud se s dítětem chcete zaměřit nejprve na Zemi, na její pohyb kolem své vlastní osy a kolem Slunce, zároveň chcete ukázat, jakou roli hraje Měsíc, potěší vás tato pohyblivá soustava Slunce - Země - Měsíc.

I ve vesmírné tematice mají své neopomenutelné místo třísložkové karty Planety, které jsou jednou ze základních Montessori výukových pomůcek.

Pozorujete rádi společně hvězdy? Zajímají vaše dítě souhvězdí? Pak bude skvělou volbou Mapa hvězdné oblohy.

Orientujte se v čase

Dítě by se mělo orientovat v čase ještě před nástupem do první třídy. Můžete zvolit zábavnou formu určování a učení času, pokud vyberete vhodnou pomůcku. Výborně zpracované jsou dřevěné hodiny s pohyblivými ručičkami, které jsou navíc vybaveny dvěma sety „nacvakávacích“ číslic, podle toho, zda se učíte dvanácti nebo dvaceti čtyř hodinový formát času. 

Jaké pomůcky jsou vhodné a jak s nimi pracovat

Vybírejte kvalitní Montessori pomůcky, které jsou prověřeny praxí. Jsou to pomůcky, které mají silný edukativní charakter, ale přitom jsou pro děti stále dostatečně zábavné a práce s nimi je vnitřně motivuje k dalšímu objevování a učení se.

Chcete-li získat základní přehled o Montessori pomůckách a chcete se zorientovat v jednotlivých vzdělávacích oblastech, můžete využít našeho praktického rádce Jak správně vybírat Montessori pomůcky.

Pokud lovíte i ve vodách "ne"montessori, pořád myslete na to, že pro dítě a jeho učení je důležitá reálnost. Vybírejte pouze takové edukativní hračky, které vycházejí ze skutečnosti, a nebudou dítě v budoucnu zbytečně mást. Ať už se jedná o schéma sluneční soustavy nebo model zeměkoule.

Rady a tipy od nás

Pokud rádi připravujete vzdělávací pomůcky doma, stačí chvíli brouzdat po internetu a najdete mnoho tipů také na vesmírné Montessori aktivity.

Rozhodně byste si měli s dětmi vyrobit svou vlastní sluneční soustavu. Obrázky planet použijte buďto z internetu, vytiskněte a zalaminujte si je, ale mnohem lepší je si je rovnou nakreslit podle věrohodného zdroje. Poté použijte černou stuhu, nebo černý filc, kam si jednotlivé planety poskládáte. Dbejte na správné velikosti, pořadí i vzdálenosti od Slunce. Parádní materiál na výrobu planet jsou polystyrenové koule.

Další zábavnou a lehce realizovatelnou aktivitou jsou fáze Měsíce. Ty můžete vyrobit například z pěnovky, nebo tvrdého papíru, nezapomeňte ani na správné umístění Země a Slunce, které můžete vytvořit ze stejného materiálu. 

Pokud máte doma skalního fanouška hvězdné oblohy, těžko byste našli lepší dárek než je skutečný teleskop.

V neposlední řadě by vám v domácí knihovničce neměla chybět aspoň jedna kvalitní kniha o vesmíru. Oblíbené jsou okénkové encyklopedie, které děti s radostí objevují. Máme knihy pro malé objevitele, i populárně naučné knížky pro větší děti.

Zaujalo vás dnešní téma a chtěli byste poradit s konkrétním výběrem Montessori pomůcek? Nebo doplnit více informací? Na Montessori pomůcky jsme odborníci, proto se na nás neváhejte obrátit na telefonním čísle +420776499527, nebo na email: info@montessorihracky.cz.

Pomohl vám tento článek? Přejděte na další, nebo se přihlaste k odběru newsletteru a žádný vám už neuteče!

Nejlepší samolepkové knížky pro děti

Samolepkování pomáhá nenásilně rozvíjet jemnou motoriku a koordinaci oko-ruka, posiluje koncentraci a schopnost soustředit se, podporuje tvůrčí myšlení, učí o různých tématech ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
476 views

Jak na sensory play (smyslové hraní)

Sensory play je hravé učení, u kterého dítko zapojuje všechny své smysly, poznává různé textury, experimentuje s vůněmi, učí se rozlišovat barvy či tvary a rozvíjí svou kreativitu, fantazii ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
2092 views

ReKrabice aneb Předcházíme vzniku odpadu

Nadchla nás myšlenka projektu, který, nejen že šetří naše lesy, ale zároveň předchází vzniku nového odpadu, který Zemi rozhodně nepřispívá ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
514 views

Top pomůcky a hračky pro děti s autismem

Práce s autistickými dětmi bývá mnohdy obrovskou výzvou, avšak díky vhodně zvoleným metodám a kvalitním pomůckám, či hračkám ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
1041 views
Produkt přidán do seznamu přání