Montessori pomůcky z oblasti biologie a zoologie

Témata biologie a zoologie navazují plynule na smyslovou výchovu a během školní docházky jsou součástí kosmické výchovy. Přírodní vědy poskytují dětem povědomí o vzájemných vazbách člověka a přírodního prostředí. Dítě poznává svět kolem sebe pomocí svých smyslů a to mu pomáhá stát se nezávislým. Každý se nejlépe učí praxí, prožitkem - k tomu, aby se dítě seznámilo se světem rostlin a živočichů, je ideální jít společně ven. Maria Montessori doporučovala častý pobyt venku a neustálý kontakt dítěte s přírodou. Příroda sama je tím nejlepším učitelem.

Už v předškolním věku má dítě možnost získávat cenné poznatky o přírodě, o živočiších a rostlinách tím, že je bude pozorovat, zkoumat a provádět praktické pokusy. Nechejte vyklíčit fazoli, najděte si v okolí tůňku a pozorujte životní cyklus žáby, zkuste, co s rostlinami udělá nedostatek světla nebo přemíra zálivky, kupte si lupu a vyrazte do lesa lovit brouky, porovnávejte listy, založte herbář, chovejte zvířátko.

Asi není překvapením, jak moc jsou u malých dětí tyto aktivity oblíbené. I když dá dětem praxe zcela jistě nejvíc, doma můžete jako nadstavbu využít důmyslně a kvalitně vyrobené Montessori pomůcky z oblasti biologie. Najdete mezi nimi biologická a zoologická puzzle, puzzle s životními cykly zvířat i rostlin, komodu s listy.

Dřevěné puzzle: rostliny a živočichové

Typické Montessori puzzle je vložené do dřevěné destičky a jednotlivé dílky jsou opatřeny malými úchyty pro snadnější manipulaci a rozvoj špetkového úchopu. Biologické a zoologické puzzle umožní dítěti poznat části těl (ať už rostlin nebo zvířat) prostřednictvím zraku i hmatu. Dítě při práci s tímto druhem puzzle vnímá reálnou podobu zvířete nebo rostliny a také správné velikostní poměry mezi jednotlivými částmi. Máme puzzle bez kostry a puzzle s kostrou - to jsou taková puzzle, kdy po odebrání všech dílků zůstane na základně vyobrazená kostra daného zvířete. Práce s těmito puzzle rozvíjí mimo jiné i jazyk - rozšiřuje slovní zásobu dítěte.

Tip: Tato puzzle můžete skladovat v praktických komodách a využívat je jako komplexní výukové sady.

Poznávejte listy nejen na podzim

Montessori pomůcka, která dítě seznamuje s různými tvary a názvy listů, je botanická komoda s listy. K této pomůcce se vážou i různé doplňkové aktivity - např. obkreslování tvarů na papír, poznávání v přírodě. Nebo můžete využít tuto rozšiřující sadu k botanickým puzzle.

Životní cyklus rostlin a živočichů

Je velkou výhodou, pokud můžete dítěti ukázat reálně životní cyklus nějaké rostliny nebo živočicha. Pro malé děti jsou proměny přírody často nepochopitelné, i proto vznikly krásné Montessori pomůcky zachycující například životní cyklus motýla, životní cyklus kuřete nebo vývojové fáze květiny. Jsou to vrstvené puzzle ve dřevěném rámu.

Vše o lidském těle

Na stejném principu, jako jsou puzzle se životním cyklem rostlin a zvířat, funguje také vývojové puzzle člověka - vývoj muže nebo vývoj ženy. V celkem pěti vrstvách si dítě prozkoumá, jak vypadá plod v maminčině břichu, batole, školák, dospělý jedinec a senior. Pokud dítě projeví touhu dozvědět se podrobnosti o lidském těle, doporučujeme pořídit kvalitní encyklopedii, anatomický model lidské kostry nebo anatomický model lidských orgánů. Na trhu existuje spousta kvalitních vzdělávacích hraček, které ale oficiálně nespadají pod Montessori pomůcky.

Jak s pomůckami pracovat

Tam, kde je to možné, pracujte s třístupňovou lekcí - lze využít např. u botanické komody s listy, kterou jsme zmiňovali výše. Dítě se díky tomuto postupu velmi snadno a přirozeně učí nová slova a to hravou formou. První stupeň je pojmenování toho, co má dítě před sebou („To je srdčitý tvar listu.“). Druhý stupeň je rozpoznání a slouží k upevnění nového slova („Ukaž mi srdčitý tvar listu.“). Třetí stupeň je ověřování, ptáme se („Co je toto za tvar?“). Do třístupňové lekce vždy vybíráme jen pár předmětů, většinou tři.

Rady a tipy od nás

K tématům biologie a zoologie existuje velké množství doplňkových aktivit, podomácku vyrobených pomůcek nebo kvalitně zpracovaných hraček edukativního charakteru. Zmíníme tady ty, které patří u dětí v Montessori školkách mezi nejoblíbenější.

Jedním ze základních výukových materiálů v Montessori jsou třísložkové karty (můžete koupit již hotové, ale velice jednoduše si je vyrobíte i doma). Nejvíce se využívají právě v oblasti přírodních věd. Slouží k rozšiřování slovní zásoby a práci s jazykem. Každá sada obsahuje kartu s reálným obrázkem, kartu s pojmenováním a také kartu s obrázkem a textem zároveň.

K rozšíření práce s třísložkovými kartami mohou sloužit i reálné figurky zvířat, dinosaurů, rostlin, stromů značky Safari Ltd. Koupit je můžete v několika velikostech. Figurky jdou přiřazovat ke třísložkovým kartám, případně k mapám kontinentů, ve kterých daní živočichové žijí.

Životní cyklus rostlin a živočichů můžete dětem názorně vysvětlit i za pomoci jiných pomůcek než je výše zmíněné vrstvené puzzle. Děti rády pracují s replikami vývojových stádií, např. životní cyklus želvy nebo třeba životní cyklus pavouka.

Jestli hledáte zábavnou aktivitu na téma lidské tělo, doporučíme velkou pěnovou puzzle kostru, podrobnou recenzi máme nově na blogu.

Jestli si rádi vyrábíte výukové pomůcky doma, z oblasti biologie a zoologie se nabízí například tato témata - přiřazování obrázků zvířat k obrázkům domečků, kde žijí, přiřazování zvířat k jejich stopám, přiřazování obrázků zvířat k jejich přirozenému prostředí, kategorizace zvířat podle toho, zda mají srst, peří nebo šupiny, kategorizace zvířat na obratlovce a bezobratlé, přiřazování figurek zvířat k obrázkům.

Zaujalo vás dnešní téma a chtěli byste poradit s konkrétním výběrem Montessori pomůcek? Nebo doplnit více informací? Na Montessori pomůcky jsme odborníci, proto se na nás neváhejte obrátit na telefonním čísle +420776499527, nebo na email: info@montessorihracky.cz.

Pomohl vám tento článek? Přejděte na další, nebo se přihlaste k odběru newsletteru a žádný vám už neuteče!

Top pomůcky a hračky pro děti s autismem

Práce s autistickými dětmi bývá mnohdy obrovskou výzvou, avšak díky vhodně zvoleným metodám a kvalitním pomůckám, či hračkám ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
164 views

Tipy na aktivity pro samostatné dítě

Rozlučte se s výmluvami a dejte stopku všem pochybnostem a překážkám. Pojďte do toho s námi právě teď. Vychovejte samostatné a nezávislé dítě. Máme pro vás tipy na aktivity ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
414 views

Vaříme s dětmi

Nepořádek nejen na kuchyňské lince, ale i v okruhu pěti metrů od ní... Přitom to jde úplně jinak, hravě, zábavně a s myšlenkou, že v tuto chvíli dítěti dopřáváme pracovat na své samostatnosti ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
350 views

Tipy na hračky pro miminka

Jakou hračku dopřát miminku v období do 6 měsíců? Podpořte jeho smysly a psychomotorický vývoj a vybírejte z doporučených pomůcek a hraček pro miminko již od narození ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
1089 views

🔖Jarní výprodejová akce je tu! Nepropásněte SLEVY AŽ - 50 %🔥

Produkt přidán do seznamu přání