Montessori pomůcky pro nejmenší děti
Vězte, že nikdy není dost brzy na to začít žít Montessori. V následujícím článku se dozvíte, že zařadit Montessori principy do vašeho života můžete už během těhotenství, abyste byli připravení, až se dítě narodí. Ne nadarmo se říká, že Montessori přístup je vhodný pro každé dítě, nikoliv pro každého rodiče. Než si tedy nakoupíte hromadu Montessori vychytávek, ujasněte si, zda jste vy, jako průvodci dítěte, na tuto roli připraveni. Jestliže s Montessori filosofií souzníte, nic vám nebrání tomu, zaměřit se rovnou na Montessori pomůcky pro nejmenší.

Kdo vlastně jsou ti nejmenší?

Montessori pomůcky pro nejmenší jsou jediná skupina Montessori pomůcek, která má dané věkové ohraničení. Ostatní věkové kategorie už nejdou zaškatulkovat, protože Montessori praxe se spíše než k věkovým hranicím přiklání k respektování senzitivních období dítěte. Za nejmenší považujeme novorozence, kojence, batolata a děti do 3 let. Montessori pomůcky pro nejmenší proto musí vynikat prvotřídní kvalitou a zpracováním, musí být 100% bezpečné a vyrobené z přírodních materiálů. Vzhledem k věku se jedná o ty nejjednodušší pomůcky, které rozvíjejí především smysly dítěte, pohybové schopnosti a jemnou motoriku. Děti se rodí plné potenciálu a Montessori pomůcky pro nejmenší pouze přirozeně rozvíjejí tyto vrozené dovednosti dítěte. Jak správně vybírat Montessori pomůcky, vám poradíme v našem článku.

Jak se dítě v rané fázi rozvíjí

Z hlediska vývoje jsou první roky života dítěte velmi turbulentní a velice intenzivní. I tak je dobré uvědomit si, že každé dítě je unikát a tempo vývoje se může lišit případ od případu. Miminko v této fázi zpracovává obrovské množství podnětů, všechno je pro něj nové, my mu musíme poskytnout připravené prostředí, ale především lásku a bezpečí. Je důležité rozlišit bezpečně nastavené domácí prostředí a omezování dítěte prostřednictvím rodičovských pastí (ohrádka, uzavřená postel, vysoká židlička). Všemi těmito “ochrannými” vymoženostmi vlastně dítě držíme zpátky v nižších fázích vývoje tím, že mu neumožníme prozkoumávat své okolí a své schopnosti. Je skvělé otevřít dítěti svět a nechat ho objevit svůj potenciál

Už v prvním měsíci dochází k rychlému rozvoji zraku, následuje rozvoj úchopu, další motorické dovednosti a souběžně všestranný rozvoj smyslového vnímání. Samozřejmě se dítě od narození učí komunikovat se svým okolím a pokládá základy celé své osobnosti. S ohledem na tyto vývojové fáze a na reálné schopnosti a dovednosti vašeho dítěte, se můžete pustit do výběru jednoduchých avšak promyšlených Montessori pomůcek pro nejmenší. Každá pomůcka plní svůj specifický účel a tím rozvíjí vrozenou dovednost dítěte, Montessori pomůcky na rozdíl od barevných, složitých a mnohdy hlučných hraček dítě ničím neruší a nerozptylují ho od skutečné práce.

Montessori pomůcky pro nejmenší děti

Jaké Montessori pomůcky jsou vhodné pro nejmenší děti?

Jak jsme psali výše, při výběru hraček a pomůcek byste se měli řídit láskyplným citem pro vaše dítě. Některá specifika vývoje jsou daná a společná pro všechny děti, ale jak miminka trochu povyrostou, začněte je pečlivě pozorovat a jistě odhalíte, o co projevují zájem. Říká se tomu senzitivní období. Jsou to vývojová stádia, během nichž je dítě nejlépe připraveno získat určitou dovednost. Vnímejte proto své dítě a poskytujte mu takové pomůcky, hry a vjemy, které právě potřebuje. Na následujících řádcích se zaměříme na tři hlavní vývojové oblasti našich nejmenších.

Rozvoj zrakového vnímání

Miminko je 9 měsíců ukryto v bezpečném přítmí matčiny dělohy a zrak je tak nejméně vyvinutý smysl. Vývoj zraku trvá pak téměř rok. Po narození vidí ostře na 20 - 30 cm, barvy vnímá pouze v odstínech šedi. Až do 4. měsíce mu postačí černobílé hračky, pomůcky a obrázky. Novorozencům a kojencům doporučujeme pořídit závěsné Montessori mobily. Zavěste tyto jednoduché a uklidňující kolotoče nad postýlku nebo přebalovací pult a nechte je samovolně se pohybovat vlivem vzduchu.

Rozvoj úchopu

Dlaňový úchop se objevuje mezi 4. - 6. měsícem věku dítěte. Miminka už velmi ráda sevřou hračku v dlani a mají radost, když vydává nějaký zvuk. Hmatem vnímají různé tvary, textury i materiály. Tady přichází na řadu měkké úchopové míčky, kvalitní chrastítka a kousátka. Ideálně z přírodních materiálů jako je dřevo a kaučuk.

Zhruba od šestého měsíce můžete začít dítěti nabízet nejjednodušší Montessori pomůcky typu vkládání, vhazování a navlékání. Začátek tohoto období jde ruku v ruce se schopností sedět, dítě najednou pozná svět z úplně jiné perspektivy, uvolní se mu rázem obě ruce pro práci. Pro tuto fázi vývoje je typické opakování - když vypozorujete, že dítě dělá něco pořád dokola, budou ho bavit právě vhazovací aktivity. Je-li spíš přemýšlivé a soustředěné, zkuste navlékání nebo vkládání tvarů.

Rady a tipy od nás

  • Připravte vašim nejmenším bezpečné a nepřeplácané prostředí vhodné k tomu, aby objevovali svět a zároveň rozvíjeli své vrozené schopnosti. 
  • Nabízejte jim pouze kvalitní pomůcky, hračky a další vjemy odpovídající vývojovému stádiu. 
  • Pokud jsou děti zabrané do jakékoliv činnosti, nepřerušujte je.
  • Pozorujte je i při zdánlivě obyčejných činnostech a zkuste vypozorovat senzitivní období.
  • Nezahlcujte nejmenší barevnými a hlučnými hračkami, méně je někdy více.
  • Nechte děti prozkoumávat domov, můžete jim připravit tzv. Treasure Basket (košíky s poklady, kam vkládáte předměty z domácnosti, můžete tématicky obměňovat).
  • Krásné aktivity nabízejí smyslové knihy, nebo také Quiet Books, hmatové pytlíky.
  • Mnoho aktivit na rozvoj jemné motoriky lze připravit i podomácku.

Zaujalo vás dnešní téma a chtěli byste poradit s konkrétním výběrem Montessori pomůcek? Či doplnit více informací? Na Montessori pomůcky jsme odborníci, proto se na nás neváhejte obrátit na tel. +420 776 499 527, nebo na email: info@montessorihracky.cz.

Pomohl vám tento článek? Přejděte na další, nebo se přihlaste k odběru newsletteru a žádný vám už neuteče!

Top pomůcky a hračky pro děti s autismem

Práce s autistickými dětmi bývá mnohdy obrovskou výzvou, avšak díky vhodně zvoleným metodám a kvalitním pomůckám, či hračkám ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
140 views

Tipy na aktivity pro samostatné dítě

Rozlučte se s výmluvami a dejte stopku všem pochybnostem a překážkám. Pojďte do toho s námi právě teď. Vychovejte samostatné a nezávislé dítě. Máme pro vás tipy na aktivity ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
395 views

Vaříme s dětmi

Nepořádek nejen na kuchyňské lince, ale i v okruhu pěti metrů od ní... Přitom to jde úplně jinak, hravě, zábavně a s myšlenkou, že v tuto chvíli dítěti dopřáváme pracovat na své samostatnosti ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
331 views

Tipy na hračky pro miminka

Jakou hračku dopřát miminku v období do 6 měsíců? Podpořte jeho smysly a psychomotorický vývoj a vybírejte z doporučených pomůcek a hraček pro miminko již od narození ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
1075 views

🔖Jarní výprodejová akce je tu! Nepropásněte SLEVY AŽ - 50 %🔥

Produkt přidán do seznamu přání