Nácvik praktického života podle Montessori principů

Nejznámější citát Marie Montessori “Pomoz mi, abych to dokázal sám” je stěžejním bodem celé Montessori filosofie a tato průlomová myšlenka se promítá do všech oblastí dětského života. Chceme přece děti sebevědomé a samostatné, proto jim nemůžeme vše servírovat na zlatém podnosu. Naopak - chytře zvolenými krůčky a prověřenými postupy pomáháme dětem najít cestu, jak “na život”. Tato Montessori myšlenka je klíčová především v oblasti nácviku praktického života. Díky neutuchající dětské zvídavosti, snahou o napodobování a touze po učení se novým věcem a nezávislosti je téma praktického života tou nejpřirozenější částí Montessori pedagogiky, kterou může praktikovat každý z nás.

Jak správně vybírat Montessori pomůcky jsme vám poradili v článku na blogu.

Aktivity praktického života jsou důležitým základem pro další rozvoj dítěte. Do této oblasti patří všechno, co my dospělí děláme automaticky několikrát denně - oblékání, úklid, stolování či péče o rostliny.

Aktivity praktického života dělíme nejčastěji do těchto okruhů:

  • Péče o sebe (oblékání se, svlékání, mytí, česání, čištění zubů…)
  • Péče o okolní prostředí (uklízení, utírání, zametání, leštění zrcadel, péče o rostliny či zvířata…)
  • Příprava jídla (omývání, krájení, strouhání, prostírání…)
  • Kontrola pohybu (přelévání, přesýpání, pohybové aktivity, umělecké aktivity…)
  • Společenské chování (pozdravení, respektování ostatních, omluva, přijetí omluvy, nabízení, poděkování…)

Péče o sebe a o své okolí

Přirozený dětský instinkt dělat věci sám je velmi silným hnacím motorem ve všech jeho aktivitách a my bychom měli dítě v této touze neustále a trpělivě podporovat. Nikdy nepomáhejte dítěti s činností, kterou může udělat samo. Zbytečně jej brzdíte ve vývoji a jste překážkou v jeho snaze o nezávislost. Naopak je vhodné vybavit dítě těmi správnými a bezpečnými pomůckami, nástroji a nářadím, poskytnout jim připravené prostředí a nechat je objevovat svět.

Sebeobsluha, neboli péče o sebe, je tou nejpřirozenější aktivitou, kterou dítě může zvládat dříve, než si mnohdy myslíme. Je velice důležité, aby se o sebe dítě s láskou staralo, takto si nevědomky buduje harmonický vztah i ke svému okolí, následně pak k přírodě a celkově k naší planetě. Připravte dítěti v koupelně prostředí, kde na všechno potřebné dosáhne, pořiďte k umyvadlu stabilní stoličku, nebo učící věž, nezapomeňte ani na WC, vybavte domácnost věšáky a poličkami podle výšky dítěte, samozřejmostí by mělo být i zrcadlo v úrovni jeho očí.

Když dítě zvládne péči o sebe, jistě zvládne také pečovat o své nejbližší okolí. Buďte dítěti vzorem, pomalu a názorně předvádějte veškeré domácí práce, které jsou pro vás už většinou rutinou. Začít můžete od útlého věku, hned jak dítě získá sebedůvěru v pohybu a při manipulaci s věcmi. Zametání drobků u kuchyňské linky, utírání zaprášených listů pokojovkám, leštění zrcadla v chodbě, příprava stolu před jídlem, hrabání listí na zahradě, to všechno jsou aktivity, o které se může už relativně malé dítě dobře postarat. A navíc ho to bude moc bavit. V naší nabídce pomůcek pro praktický život najdete mnoho vhodných k úklidu, které jsou dokonale přizpůsobené malému človíčkovi, nicméně pořád vychází z reálných “dospěláckých” verzí.

Nácvik praktického života podle Montessori principů

V kuchyni jako doma

Děti velice rády pomáhají rodičům v kuchyni. Nebojte se toho, pořiďte bezpečné kuchyňské náčiní (třeba speciální nože), ze začátku se obrňte především trpělivostí a vyhraďte si dostatek času na společné vaření nebo pečení. Děti ocení důvěru, kterou do nich vložíte. Nechte dítě omývat, loupat, strouhat a krájet ovoce a zeleninu, odsypávat mouku, míchat. Mluvte společně o tom, jak to v kuchyni probíhá a jaké nástrahy tady na nás mohou čekat. 

Článek zaměřený více na ekologickou stránku praktického života včetně tipů na zelené aktivity jsme na jaře publikovali na našem blogu.

Oblékání

Motivujte dítě odmala k samostatnému oblékání. Dobře zvládnutý úkol vede k pocitu uspokojení a posílení sebedůvěry. I oblečení však musí mít dítě na dosah, aby si mohlo samo vybrat, co si na sebe oblékne. Kousky oblečení, které jsou v danou roční dobu aktuální, dejte do skříně na nižší police, umístěte vhodné věšáky, k botníku pořiďte lavici nebo stoličku. Ukazujte dětem, jak se skládá oblečení, jak se zapíná zip. Pokud jsou děti malé, vybírejte jednodušší a nekomplikované způsoby zapínání, aby to měly šanci zvládnout samostatně. Dobrá strategie, která funguje, je dát dítěti na výběr ze dvou až tří variant oblečení. Někdy totiž přílišná svoboda bez hranic a plný šatník může vést k nerozhodnosti a zbytečné frustraci dítěte.

K nácviku oblékání můžete využít praktické zapínací rámy, na kterých se děti seznámí s tím, jak funguje zip, jak se provlékají knoflíky, zapínají přezky, nebo jak se šněrují tkaničky. Pokud nedisponujete touto Montessori pomůckou, vyberte doma pár kusů oblečení a ukazujte dítěti každý jednotlivý krok.

Jaké pomůcky jsou vhodné?

K nácviku praktického života je vhodné používat reálné pomůcky ideálně z přírodních materiálů. I když nejmenší děti mohou krájet banán příborovým nožem, předškoláci už by se měli naučit pracovat s opravdovým ostrým nožem, který by měl být akorát přizpůsoben velikosti jejich ruky. Používejte skleničky ze skla a porcelánové talíře, pokuste se vyhnout nerozbitnému plastovému nádobí. V případě nehody tak seznamujeme děti s následky svého chování. Nehody se běžně stávají, ale když se něco rozbije, nebo vylije, je potřeba to po sobě uklidit. Každá činnost se většinou skládá z několika kroků, úkolem nás rodičů je zajistit, aby děti měly vše potřebné k tomu, aby celý úkol úspěšně dokončily.

Hračky a náčiní pro praktický život?

Děti jsou samozřejmě fascinované světem dospělých. Chtěly by se nám ve všem co nejvíc přiblížit, učí se nápodobou. Na trhu existuje mnoho kvalitních hraček z přírodních materiálů, které dítě hladce připraví na praktický život. Jsou to sice hračky, které nelze zařadit do sortimentu Montessori pomůcek, ale svým zpracováním a účelem mohou mít pro děti velký přínos. Tyto hračky často simulují role rodičů v domácnosti, případně jejich profese. Můžete pořídit dřevěné kuchyňky, včetně nádobí a nejrůznějších potravin, můžete dítěti dopřát pomůcky na úklid, nebo třeba pracovní stůl s nářadím. Má vaše dítě sen, že se stane třeba lékařem nebo policistou? Na trhu existují povedené sady, které dítě k oblíbené profesi aspoň trošku přiblíží.

Rady a tipy od nás

Pokud chcete dítěti aktivity z oblasti praktického života ještě trošku zpestřit, nabízí se mnoho různých činností, které do této kategorie spadají. Navíc dítě nepřímo učí koncentraci a trpělivosti, rozvíjí jemnou motoriku a koordinaci oko-ruka. Máme pro vás několik konkrétních tipů:

Zaujalo vás dnešní téma a chtěli byste poradit s konkrétním výběrem Montessori pomůcek? Či doplnit více informací? Na Montessori pomůcky jsme odborníci, proto se na nás neváhejte obrátit na tel. +420 776 499 527, nebo na email: info@montessorihracky.cz.

Pomohl vám tento článek? Přejděte na další, nebo se přihlaste k odběru newsletteru a žádný vám už neuteče!

Jak na sensory play (smyslové hraní)

Sensory play je hravé učení, u kterého dítko zapojuje všechny své smysly, poznává různé textury, experimentuje s vůněmi, učí se rozlišovat barvy či tvary a rozvíjí svou kreativitu, fantazii ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
23 views

ReKrabice aneb Předcházíme vzniku odpadu

Nadchla nás myšlenka projektu, který, nejen že šetří naše lesy, ale zároveň předchází vzniku nového odpadu, který Zemi rozhodně nepřispívá ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
54 views

Top pomůcky a hračky pro děti s autismem

Práce s autistickými dětmi bývá mnohdy obrovskou výzvou, avšak díky vhodně zvoleným metodám a kvalitním pomůckám, či hračkám ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
191 views

Tipy na aktivity pro samostatné dítě

Rozlučte se s výmluvami a dejte stopku všem pochybnostem a překážkám. Pojďte do toho s námi právě teď. Vychovejte samostatné a nezávislé dítě. Máme pro vás tipy na aktivity ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
437 views

🌍 Oslavte s námi DEN ZEMĚ a nakupujte ekologické hračky PlanToys se slevou - 20 %.💙 Akce platí pouze do konce dubna!

Produkt přidán do seznamu přání