Top pomůcky a hračky pro děti s autismem

“Vůbec netuším, jak se mám k té holčičce chovat, prý trpí autismem.” … nebo “Slyšela jsi, že mají sousedé autistického chlapečka? Chudáci.”

Jak vám tato slova zní? Předsudky, nevědomost, nebo strach z neznámého lidstvo mnohdy velmi snadno vykolejí. Pojďme to společně změnit a podívejme se, alespoň z části, pod pokličku neurovývojového postižení, se kterým “bojují” děti i dospělí. Poodkryjme téma vrozeného znevýhodnění, které ovlivňuje komunikaci, sociální interakce a které působí na chování jedinců. Pojďme se společně naladit na vlnu poruchy autistického spektra (PAS) a pomozme tak vytvořit zázemí pro děti s autismem, co nejméně chaotické a zmatečné, a podpořme je v rozvoji jejich potenciálu.

Autismus představuje vrozenou poruchu některé, nebo některých mozkových funkcí člověka, což ovlivňuje jak chování jedinců, jejich myšlení a vnímání okolního světa, tak i komunikaci s ostatními. PAS se samozřejmě projevují různými způsoby a rovněž se liší v závažnosti od mírných, až po těžké formy. 

Práce s autistickými dětmi bývá mnohdy obrovskou výzvou, avšak díky vhodně zvoleným metodám a kvalitním pomůckám, či hračkám jim lze poskytnout velkou podporu a pomoc při celostním rozvoji. Pamatujte, že velmi důležitá je rovněž trpělivost a individuální přístup, jelikož každý člověk s PAS je jedinečný.

Pomůcky pro děti s diagnostikovaným autismem by měly podporovat komunikaci, sociální interakce a rovněž by se měly zaměřit na podporu senzorických dovedností a jemné motoriky dětí. Hlavně by ale měly splňovat individuální zájmy a potřeby každého z nich. To, co bude mít úspěch u jednoho, nemusí u druhého téměř fungovat. Při práci s autistickými dětmi rovněž nezapomeňte na vytvoření rutiny a jasně dané struktury, která sníží úzkost a pomůže mu cítit se bezpečně a předvídatelně.

Podpora komunikace

jednoduché vizuální pomůcky (obrázky, piktogramy), fotografie, komunikační tabulky a zařízení

Podpora sociální interakce

panenky, autíčka, deskové hry, hraní rolí

Stimulace jemné motoriky

modelovací hmoty, zapínací rámy, puzzle, stavebnice, razítka

Podpora senzorických dovedností

puzzle, hračky různými barvami a tvary, různé textury

Klid a relaxace

houpačka, houpací křeslo

Pamatujte, že u dítěte s poruchou autistického spektra je důležitá především láska, empatie, trpělivost a respektující přístup k jeho jedinečným potřebám a způsobu vyjadřování. Respektujte jeho osobní hranice a limity a naučte se vnímat signály, kterými vám dává najevo, že je něco v nepořádku.

Zaujalo vás dnešní téma a chtěli byste poradit s konkrétním výběrem pomůcek a hraček? Nebo doplnit více informací? Neváhejte se na nás obrátit na telefonním čísle +420776499527, nebo na email: info@montessorihracky.cz.

Pomohl vám tento článek? Přejděte na další, nebo se přihlaste k odběru newsletteru a žádný vám už neuteče!

Nejlepší samolepkové knížky pro děti

Samolepkování pomáhá nenásilně rozvíjet jemnou motoriku a koordinaci oko-ruka, posiluje koncentraci a schopnost soustředit se, podporuje tvůrčí myšlení, učí o různých tématech ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
476 views

Jak na sensory play (smyslové hraní)

Sensory play je hravé učení, u kterého dítko zapojuje všechny své smysly, poznává různé textury, experimentuje s vůněmi, učí se rozlišovat barvy či tvary a rozvíjí svou kreativitu, fantazii ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
2092 views

ReKrabice aneb Předcházíme vzniku odpadu

Nadchla nás myšlenka projektu, který, nejen že šetří naše lesy, ale zároveň předchází vzniku nového odpadu, který Zemi rozhodně nepřispívá ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
514 views

Top pomůcky a hračky pro děti s autismem

Práce s autistickými dětmi bývá mnohdy obrovskou výzvou, avšak díky vhodně zvoleným metodám a kvalitním pomůckám, či hračkám ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
1039 views
Produkt přidán do seznamu přání