Top pomůcky a hračky pro děti s autismem

“Vůbec netuším, jak se mám k té holčičce chovat, prý trpí autismem.” … nebo “Slyšela jsi, že mají sousedé autistického chlapečka? Chudáci.”

Jak vám tato slova zní? Předsudky, nevědomost, nebo strach z neznámého lidstvo mnohdy velmi snadno vykolejí. Pojďme to společně změnit a podívejme se, alespoň z části, pod pokličku neurovývojového postižení, se kterým “bojují” děti i dospělí. Poodkryjme téma vrozeného znevýhodnění, které ovlivňuje komunikaci, sociální interakce a které působí na chování jedinců. Pojďme se společně naladit na vlnu poruchy autistického spektra (PAS) a pomozme tak vytvořit zázemí pro děti s autismem, co nejméně chaotické a zmatečné, a podpořme je v rozvoji jejich potenciálu.

Autismus představuje vrozenou poruchu některé, nebo některých mozkových funkcí člověka, což ovlivňuje jak chování jedinců, jejich myšlení a vnímání okolního světa, tak i komunikaci s ostatními. PAS se samozřejmě projevují různými způsoby a rovněž se liší v závažnosti od mírných, až po těžké formy. 

Práce s autistickými dětmi bývá mnohdy obrovskou výzvou, avšak díky vhodně zvoleným metodám a kvalitním pomůckám, či hračkám jim lze poskytnout velkou podporu a pomoc při celostním rozvoji. Pamatujte, že velmi důležitá je rovněž trpělivost a individuální přístup, jelikož každý člověk s PAS je jedinečný.

Pomůcky pro děti s diagnostikovaným autismem by měly podporovat komunikaci, sociální interakce a rovněž by se měly zaměřit na podporu senzorických dovedností a jemné motoriky dětí. Hlavně by ale měly splňovat individuální zájmy a potřeby každého z nich. To, co bude mít úspěch u jednoho, nemusí u druhého téměř fungovat. Při práci s autistickými dětmi rovněž nezapomeňte na vytvoření rutiny a jasně dané struktury, která sníží úzkost a pomůže mu cítit se bezpečně a předvídatelně.

Podpora komunikace

jednoduché vizuální pomůcky (obrázky, piktogramy), fotografie, komunikační tabulky a zařízení

Podpora sociální interakce

panenky, autíčka, deskové hry, hraní rolí

Stimulace jemné motoriky

modelovací hmoty, zapínací rámy, puzzle, stavebnice, razítka

Podpora senzorických dovedností

puzzle, hračky různými barvami a tvary, různé textury

Klid a relaxace

houpačka, houpací křeslo

Pamatujte, že u dítěte s poruchou autistického spektra je důležitá především láska, empatie, trpělivost a respektující přístup k jeho jedinečným potřebám a způsobu vyjadřování. Respektujte jeho osobní hranice a limity a naučte se vnímat signály, kterými vám dává najevo, že je něco v nepořádku.

Zaujalo vás dnešní téma a chtěli byste poradit s konkrétním výběrem pomůcek a hraček? Nebo doplnit více informací? Neváhejte se na nás obrátit na telefonním čísle +420776499527, nebo na email: info@montessorihracky.cz.

Pomohl vám tento článek? Přejděte na další, nebo se přihlaste k odběru newsletteru a žádný vám už neuteče!

Inspirujte se TOP produkty z našeho eshopu

Vybírejte TOP hračky a vzdělávací pomůcky z našeho e-shopu, které zaručeně udělají radost nejen dětem, ale i vám ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
52 views

Konec lžím: Co je a co není Montessori?

Hračky velmi často nesou punc “Montessori” jen z hlediska dobře vytvořené marketingové strategie. Ačkoliv je na trhu mnoho ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
397 views

Nejlepší samolepkové knížky pro děti

Samolepkování pomáhá nenásilně rozvíjet jemnou motoriku a koordinaci oko-ruka, posiluje koncentraci a schopnost soustředit se, podporuje tvůrčí myšlení, učí o různých tématech ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
880 views

Jak na sensory play (smyslové hraní)

Sensory play je hravé učení, u kterého dítko zapojuje všechny své smysly, poznává různé textury, experimentuje s vůněmi, učí se rozlišovat barvy či tvary a rozvíjí svou kreativitu, fantazii ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
3195 views

💚 Nakupujte smysluplně ty nejlepší hračky pro správný vývoj dítěte. Pouze nyní AKCE na dopravné již od 54 Kč! 🚛

Produkt přidán do seznamu přání