Zkoumáme s dětmi probouzení přírody

Jaro je v plném proudu a i když to tak díky proměnlivému počasí mnohdy nevypadá, vše kolem nás se probouzí, kvete a roste. Vzniká nový život. 

Sluníčko začíná více hřát a i díky němu nás to více táhne na procházky do přírody. Stromy kolem kvetou, kytičky ukazují své nádherné květy, zvířátka se probouzí a ukazují se nám čím dál častěji. Všímáte si ranního cvrlikání ptáčků, včeliček kmitajících kolem prvních květů a mláďátek, které vystrkují čumáčky a tulí se ke svým maminkám? Jarní období si užívá každý z nás a je důležité ho se všemi krásami přiblížit i našim dětem, které tyto “maličkosti” vnímají intenzivněji všemi smysly a s pokorou pro děti vlastní.

Užijte si ranní procházky do školek a škol, přivonění si k prvním květům, odpolední nicnedělání na zahradě, či v parku, nebo naopak práce na záhoncích a hledání žížal, objevování broučků a dalšího hmyzu, či pěstování rostlin od jejich semínek. To všechno ve vašich dětech zanechá stopy a věřte, že si budou “vůni jara” pamatovat daleko lépe, než z pouhého povídání.

Probouzení přírody

Jak probouzení přírody a jaro interpretovat pomocí vzdělávacích pomůcek a hraček? Vybrali jsme pro vás několik tipů, díky kterým vám půjde povídání si o jaru lépe a díky nimž se děti vzdělají hravou a nenásilnou formou. Vhodná už pro děti od 3 let je Sada promítacích příběhů s motivem zahrady, se kterou si přiblížíte třeba přeměnu housenky v motýla. Malé milovníky puzzle nadchne Dřevěné puzzle s motivem přírody, díky němuž mohou poznávat zvířátka, jež lze vidět kolem nás, a i ta, oku běžně ukryta pod zemí. Zhruba již od 4 let věku dítěte můžete objevovat životní cykly zvířat a rostlin. Podívejte se třeba na realistické zpracování Životního cyklu zelené fazole od jejího semínka, přes klíčení, sazenici až po dospělou rostlinu. Živý svět děti přirozeně láká. Jako doplněk pro venkovní pozorování pořiďte pracovní knihu Moje album Montessori - Příroda, která se inspiruje pomůckami používanými v Montessori školách.

Poznávejme lístky stromů a květiny

“Maminko, co je to za kytičku a jak se jmenuje tento strom?” Zvědavost a lačnost po informacích je pro děti typická. Pomozte jim objevovat a učit se o světě kolem nich díky řadě pomůcek a hraček motivujících k poznání. Stromy, listy a vše o nich lehce poznáte díky nádherné velkoformátové knize Stromy, a to s dětmi již od 3 let věku. Čekají na vás krásné ilustrace a odpovědi na mnohdy záludné otázky. Lesním světem dřevin a jejich plodů vás provede krásné dřevěné Pexeso - Lesní dřeviny, díky němuž se naučíte přiřazovat plody k daným listům a dřevinám. Fascinují vaše ratolesti kytičky? Tak to spolu s nimi trénujte jejich určování u společenské hry 50 našich květin, určené pro zhruba šestileté děti. Pomoct si můžete i Safari Ltd. Tubou - Květiny, v které najdete ty nejpestřejší druhy.

Mláďata zvířat

Charakteristickým znakem jara jsou mláďátka a z těch jsou děti i dospělí fascinovaní. Nový život představuje zázrak, roztomilost, něhu a nevinnost. Povídejte si s dětmi o zvířatech a mláďatech hravě, barevně a nenáročně. Pro nejmenší děti můžete pořídit dřevěné Puzzle - Životní cyklus kuřete, díky němuž budou, třeba již roční děti, trénovat motoriku a zároveň vnímat základy vývoje kuřátka. Pomoci s hravým vzděláváním vám mohou již od narození Výukové karty - Zvířata, na kterých děti krásně vidí jejich reálnou podobu. S věrnými, ručně malovanými kopiemi zvířátek z oblíbené Tuby - mláďata z farmy se dá pro děti vymyslet spoustu aktivit. Poznávání, přiřazování, stavění domečků, kreativní tvoření nebo výroba třísložkových karet děti zabaví na dlouhé chvíle. Tvořit se zvířátky lze i díky sadě Pískových obrázků - Zvířata z farmy, určené pro děti od 4 let, a to bez stresu a nepořádku.

Říše hmyzu

Fascinující říše hmyzu a bezobratlých živočichů je, zejména pro maminky, mnohdy náročným tématem. Zjednodušte si poznávání a hovory o těchto malých tvorečcích díky řadě hraček a pomůcek věnujících se broučkům, pavoučkům a drobnému hmyzu, které v přírodě nalezneme všude kolem nás. Děti jsou z nich nadšené zejména díky možnostem dotyků, přenášení a detailního zkoumání. Pojďme je v tom podpořit. Základem pro pozorování na zahradě je určitě Domeček pro hmyz, ve kterém si tito malí tvorové vytvoří dokonalý domov. Na zkoumavé a záludné otázky pozorovatelů hmyzu buďte připraveni díky knize Hmyz a jiní bezobratlí, která vám a vašim dětem poskytne neskutečné množství velmi zajímavých informací. Také série oblíbených tub nabízí detailní zpracování mini replik housenky, pavouka, stonožky a mnoha dalších, které naleznete v Tubě - Hmyz. Po jejich prozkoumání je pak můžete zkoumat i v reálu. Nejbezpečnější jako pro dítě, tak pro hmyz je Dóza na brouky.

Užijte si s dětmi probouzení přírody a zkoumejte její krásu s vděčností a péčí a pozorujte změny, které po dlouhé zimě v lesích, parcích a zahradách nastaly. Buďte průvodci vašich dětí.

Pokud byste potřebovali zjistit více informací o produktech nebo se poradit, neváhejte nás kontaktovat na tel. +420 776 499 527, nebo na email: info@montessorihracky.cz.

Pomohl vám tento článek? Přejděte na další, nebo se přihlaste k odběru newsletteru a žádný vám už neuteče!

Top pomůcky a hračky pro děti s autismem

Práce s autistickými dětmi bývá mnohdy obrovskou výzvou, avšak díky vhodně zvoleným metodám a kvalitním pomůckám, či hračkám ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
153 views

Tipy na aktivity pro samostatné dítě

Rozlučte se s výmluvami a dejte stopku všem pochybnostem a překážkám. Pojďte do toho s námi právě teď. Vychovejte samostatné a nezávislé dítě. Máme pro vás tipy na aktivity ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
403 views

Vaříme s dětmi

Nepořádek nejen na kuchyňské lince, ale i v okruhu pěti metrů od ní... Přitom to jde úplně jinak, hravě, zábavně a s myšlenkou, že v tuto chvíli dítěti dopřáváme pracovat na své samostatnosti ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
339 views

Tipy na hračky pro miminka

Jakou hračku dopřát miminku v období do 6 měsíců? Podpořte jeho smysly a psychomotorický vývoj a vybírejte z doporučených pomůcek a hraček pro miminko již od narození ...

Více
Doporučení a recenze produktů
Monika Šandová
1084 views

🔖Jarní výprodejová akce je tu! Nepropásněte SLEVY AŽ - 50 %🔥

Produkt přidán do seznamu přání